Με 319 ψήφους υπέρ, 73 κατά και με 195 αποχές το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε τελικά τη συμμετοχή ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της Γερμανίας στο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης.

Ads

«Έχουμε κοινή ευθύνη απέναντι στο ευρώ» είπε στους Γερμανούς βουλευτές υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, καλώντας τους να επικυρώσουν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, την ίδια στιγμή που το Βερολίνο επιδιώκει στις Βρυξέλλες την επιβολή σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ε.Ε.

«Η εμπιστοσύνη των αγορών θα ανακτηθεί μόνο όταν το σχέδιο ψηφιστεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι: «Είναι μία πραγματικότητα, οι αγορές κοιτάζουν περισσότερο τη Γερμανία, παρά την Ελλάδα ή τη Μάλτα».

Μετά την υιοθέτηση του νομοσχεδίου από την Μπούντεσταγκ, την Κάτω Βουλή, και η Άνω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, η Μπούντεσρατ, ενέκρινε το νόμο. Η Μπούντεσρατ, όπου εκπροσωπούνται τα ομοσπονδιακά κρατίδια, συνεδρίασε εκτάκτως για να εγκρίνει το νομοσχέδιο. Δεν χρειάστηκε να ψηφίσει, εφόσον δεν υπήρχε αντίθετη θέση. Τώρα απομένει να το υπογράψει ο πρόεδρος της Γερμανίας Χορστ Κέλερ για να γίνει νόμος.

Ads