Ads

Η επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της χειρότερης διαρροής πετρελαίου στην αμερικανική ήπειρο και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, αυτή της British Petroleum στον Κόλπο του Μεξικού, επικρίνει έντονα τον Λευκό Οίκο για σειρά ζητημάτων.

Η διακυβέρνηση Ομπάμα μπλοκάρισε τους κρατικούς επιστήμονες από το να πληροφορήσουν το κοινό για τα χειρότερα σενάρια της υπόθεσης, αναφέρεται στο προσχέδιο της έκθεσης της επιτροπής. Οι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν τότε υπερβολικά αισιόδοξοι για το πως θα διαχειριζόταν την καταστροφή, αναφέρεται αλλά ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι οι αξιωματούχοι του ήταν «ξεκάθαροι με το κοινό».

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΒBC, οι κατηγορίες στην έκθεση της επιτροπής θα προκαλέσουν ντροπή στο Λευκό Οίκο, καθώς προέρχονται από μια επιτροπή που διόρισε στο έργο ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ads

Το πόρισμα της Εθνικής Επιτροπής για τη Διαρροή Πετρελαίου αναφέρει πως ο Λευκός Οίκος ενεπλάκη άμεσα στον έλεγχο των πληροφοριών για την διαρροή που ξεκίνησε μετά την έκρηξη που καταβύθισε την πλατφόρμα Deepwater Horizon, στις 20 Απριλίου 2010, παρασύροντας στο θάνατο 11 άτομα.

Κατά τις πρώτες 10 κρίσιμες μέρες, αναφέρεται στο πόρισμα, η ανταπόκριση της κυβέρνησης «φάνηκε να βραδυπορεί» ενώ οι αξιωματούχοι λιμενικοί ήταν «υπερβολικά αισιόδοξοι» στην πεποίθησή τους ότι η BP μπορούσε να διαχειριστεί το περιστατικό.

Ο ενεργειακός σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα, Carol Browner, δήλωσε εσφαλμένα στην τηλεόραση ότι τα τρία τέταρτα της πετρελαιοκηλίδας είχαν «εξαφανιστεί», αναφέρεται στο προσχέδιο του πορίσματος, ενώ ο Λευκός Οίκος απέτρεψε τους επιστήμονες από το να δημοσιεύσουν τις χειρότερες εκδοχές σχετικά με το μέγεθος της διαρροής.

Η επιτροπή, η οποία αναφέρει συνεντεύξεις κρατικών αξιωματούχων, σημειώνει πως στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου το γραφείο προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου απέρριψε αίτημα της Εθνικής Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, (NOAA) να δημοσιοποιήσει τις πιο δυσοίωνες εκδοχές για το πόσο πετρέλαιο θα μπορούσε να διαρρεύσει από το πηγάδι Macondo στον πυθμένα του Κόλπου.