Διαδήλωση Αφρικανών μεταναστών στο Ροζάρνο της Καλαβρίας το βράδυ της Πέμπτης κατέληξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Οι Αφρικανοί διαμαρτύρονται για τις επιθέσεις εναντίον τους με αεροβόλα. Την Παρασκευή, περίπου 2.000 μετανάστες πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στο κέντρο του Ροζάρνο, ενώ κάτοικοι είχαν μπλοκάρει την πρόσβαση στο κέντρο και άλλοι είχαν καταλάβει το δημαρχείο, ζητώντας την απομάκρυνση των μεταναστών από την πόλη. Πολλά άτομα τραυματίστηκαν. Την ανησυχία της εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ads

Η UNHCR φοβάται την εκδήλωση «κυνηγιού μεταναστών». «Ανησυχούμε πάρα πολύ από την κατάσταση στο Ροζάρνο και από το γεγονός ότι παραμένει και σήμερα πολύ τεταμένη. Υπάρχει κίνδυνος οι κάτοικοι να θελήσουν να εκδικηθούν», δήλωσε η εκπρόσωπος του ιταλικού τμήματος της UNHCR, Λόρα Μπολντρίνι, και πρόσθεσε ότι η ύπατη αρμοστεία θα αποστείλει αύριο μια ομάδα της στην περιοχή. «Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα, όμως δύο ή ίσως πέντε άτομα τραυματίστηκαν χθες και νοσηλεύονται», δήλωσε η Μπολντρίνι. Η εκπρόσωπος του ιταλικού τμήματος της UNHCR κάλεσε τις αρχές να αρχίσουν να αναζητούν τους δράστες της επίθεσης κατά των μεταναστών.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και την Παρασκευή. O νομάρχης της Ρέτζιο Καλάμπρια ανακοίνωσε ότι δύο μετανάστες τραυματίστηκαν σοβαρά από κτυπήματα με σιδερόβεργες στο Ροζάρνο. Σύμφωνα με τον νομάρχη ο συνολικός απολογισμός της βίας που ξέσπασε την Πέμπτη στην πόλη ανέρχεται σε 37 τραυματίες, από τους οποίους οι 19 αλλοδαποί και οι 18 αστυνομικοί.

Ένας από τους δύο μετανάστες που τραυματίστηκε με σιδερόβεργες χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται σε νευροχειρουργικό τμήμα στη Ρέτζιο Καλάμπρια, πρωτεύουσα της επαρχίας. Αυτά τα δύο νέα θύματα ανεβάζουν σε εννέα τον αριθμό των μεταναστών που τραυματίστηκαν την Παρασκευή στην πόλη αυτή. Πέντε χτυπήθηκαν σκόπιμα από αυτοκίνητα που οδηγούσαν Ιταλοί κάτοικοι της πόλης και δύο άλλοι πυροβολήθηκαν στα πόδια από κυνηγετικό όπλο. Οι επτά αυτοί μετανάστες έχουν υποστεί ελαφρά τραύματα. Σε μία από τις επιθέσεις, οι κάτοχοι του αυτοκινήτου συνελήφθησαν από τους καραμπινιέρους, διευκρίνισε το πρακτορείο Ansa.

Ads

Ακόμα, την Παρασκευή περίπου εκατό κάτοικοι της περιοχής, οπλισμένοι με ρόπαλα και σιδηρολοστούς, ανήγειραν ένα οδόφραγμα κοντά σε μια τοποθεσία όπου ζουν πολλοί μετανάστες.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, μέλος της Λέγκα του Βορρά, χαρακτήρισε τις εντάσεις αυτές ως το αποτέλεσμα «μιας πολύ μεγάλης ανεκτικότητας απέναντι στη λαθρομετανάστευση». «Δεν είναι το πρώτο επεισόδιο αυτού του είδους που σημειώνεται στο Ροζάρνο», τόνισε.

Στην περιοχή υπάρχουν πολλοί μετανάστες που ασχολούνται με γεωργικές εργασίες, οι οποίοι εργάζονται στην πλειοψηφία τους παράνομα στην περιοχή και προέρχονται από την Αφρική. «Θα πρέπει να ξαναρχίσει άμεσα ο διάλογος και σ’αυτόν να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των απάνθρωπων συνθηκών υπό τις οποίες ζουν οι εργάτες αυτοί: ανθυγιεινές παράγκες, χωρίς νερό, στις οποίες δεν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής», πρόσθεσε η Λόρα Μπολντρίν.