Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη στο 0,1% αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, με επιχείρημα τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στον υπόλοιπο κόσμο και τη μεγάλη μείωση των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων.

Ads

 

Σύμφωνα πάντως με την εξαμηνιαία έκθεση Κομισόν, η ανάπτυξη του πρώτου εξαμήνου ήταν υψηλότερη απ’ ό,τι αναμενόταν και, άρα, η πρόβλεψή της για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης παραμένει αμετάβλητη στο 1,6%, έναντι 1,8% το 2010.

 

Αν και η ανάπτυξη στη Γερμανία θα είναι υψηλότερη του αναμενόμενου, στο 2,9% αντί 2,6% που είχε αρχικά εκτιμηθεί, η Κομισιόν αναφέρει ότι η ανάπτυξη σε Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία θα είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Ads

 

«Οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας έχουν επιδεινωθεί», επισημαίνει ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν σε ανακοίνωσή του. «Η κρίση χρέους έχει επιδεινωθεί και οι αναταραχές στις χρηματοοικονομικές αγορές αναμένεται να πλήξουν την πραγματική οικονομία», σημειώνει.

 

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα παραμείνει πάνω από το 2% μέχρι το τέλος του έτους, με το ετήσιο ποσοστό να αναμένεται φέτος στο 2,5%.