Ads

Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι αρχές έχουν απαγορεύσει οποιαδήποτε συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά λόγω εργασιών στη διάσημη πλατεία Ταξίμ. Τουλάχιστον έξι οι τραυματίες από τα επεισόδια. 

Από νωρίς το πρωί οι μονάδες καταστολής ανέλαβαν δράση κάνοντας χρήση κανονιών νερού και δακρυγόνων για να εμποδίσουν τις συγκεντρώσεις στη συνοικία Μπεσίκτας, δύο χλμ. από την πλατεία Ταξίμ.

Εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μετά από τα προσκλητήρια κομμάτων της αριστεράς και συνδικάτων απάντησαν ρίχνοντας πέτρες. «Θάνατος στο φασισμό», «Ζήτω η Πρωτομαγιά»  ήταν μεταξύ των συνθημάτων που φώναζαν.

Ads

Πολλοί περαστικοί αλλά και κάτοικοι ένιωσαν ενοχλήσεις από τα δακρυγόνα.

Οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα μέσα στα γραφεία της εργατικής συνομοπονδίας Disk και στον κήπο του κρατικού νοσοκομείου Σισλί, όπου προσπάθησαν να καταφύγουν οι διαδηλωτές. Για τουλάχιστον έξι τραυματίες κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters.

Μεταξύ των τραυματιών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο είναι και ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Γκουρσέλ Τεκίν, ο οποίος δήλωσε: «Έφυγε ο βαθμοφόρος Κενάν Εβρέν και ήρθε ο μη βαθμοφόρος Ερντογάν».

Ταραχές σημειώθηκαν και στις περιοχές Μπεσίκτας και Μετζιντιγιέκιοϊ της Κωνσταντινούπολης. Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΤΙΣΚ Κανί Μπέκο έκανε λόγο για φασιστική δικτατορία.

Τα γραφεία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που βρίσκονται στη συνοικία Μπεσίκτας φρουρούνταν από πολλές δεκάδες αστυνομικούς και ένα τεθωρακισμένο.

Χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός λόγω της ημέρας.

image

image

image

Στο μεταξύ, προκάλεσε το σχόλιο που έκανε στο twitter ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού Σουάτ Κιλίτς. «Και σήμερα είναι αργία για την Πρωτομαγιά. Μέχρι και τα σχολεία είναι κλειστά. Σας ρωτώ. Τι κάναμε για να δικαιούμαστε την αργία. Εργαστείτε».

Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Ταξίμ, κρίνοντας ότι το εργοτάξιο που λειτουργεί από τον περασμένο Νοέμβριο στην πλατεία για να εκτροπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, μπορεί να είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που αναμένονται να προσέλθουν.

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο Disk αποφάσισε ωστόσο να αψηφήσει την απαγόρευση.

Την Πρωτομαγιά του 1997 άγνωστοι άνοιξαν πυρ στη διάρκεια της συγκέντρωσης της Πρωτομαγιάς, προκαλώντας πανικό στο πλήθος και το θάνατο 34 ανθρώπων.