Επεισόδια ξέσπασαν χθες, Κυριακή στο Κάιρο, μετά τη σύλληψη υπόπτων για την επίθεση που προκάλεσε το θάνατο 21 ανθρώπων μπροστά από εκκλησία στην Αλεξάνδρεια. Ένας υπουργός έγινε στόχος πετροβολισμών και ο ιμάμης του Αλ Άζχαρ περικυκλώθηκε στο αυτοκίνητό του από δεκάδες διαδηλωτές.

Ads

Το βράδυ, επεισόδια ξέσπασαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, όπου πολλές εκατοντάδες κόπτες χριστιανοί διαδήλωσαν μπροστά από την εκκλησία που χτυπήθηκε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, προτού βάλουν φωτιά σε σκουπιδοτενεκέδες, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Το Σάββατο είχαν σημειωθεί συμπλοκές μεταξύ νεαρών χριστιανών και αστυνομικών.

Στο Κάιρο, εκατοντάδες κόπτες συγκεντρώθηκαν στον περίβολο του καθεδρικού ναού του Αγίου Μάρκου, έδρα του κοπτικού ορθόδοξου πατριαρχείου, παρενοχλώντας τους υπευθύνους που ήρθαν να υποβάλουν τα συλλυπητήριά τους. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον του Οσμάνε Μοχάμεντ Οσμάνε, υφυπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης, μετά τη συνάντησή του με τον πατριάρχη Σενούντα Γ΄, ενώ σημειώνονταν αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε άλλους διαδηλωτές με αστυνομικούς που βρίσκονταν απ΄έξω.

Περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές βγήκαν στη συνέχεια από τον περίβολο και διασκορπίστηκαν στους γύρω δρόμους, διαταράσσοντας την κυκλοφορία, χτυπώντας τα καπό των αυτοκινήτων και πετώντας πέτρες στα τροχοφόρα. Προηγουμένως, πολλές δεκάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να περικυκλώσουν τον μεγάλο ιμάμη του Αλ Άζχαρ, έναν από τους κυριότερους αξιωματούχους της μουσουλμανικής θρησκείας στη χώρα, χτυπώντας στο αυτοκίνητό του ενώ έβγαινε από μία συνάντηση στο πατριαρχείο. Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου χίλιοι κόπτες διαδήλωσαν επίσης μπροστά στο υπουργείο Εξωτερικών και το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης.

Ads

Στο νότο της χώρας, κόπτες επιτέθηκαν σε έναν μουσουλμάνο και κατέστρεψαν τρία αυτοκίνητα στο χωριό Αλ Ιζίγια στην επαρχία Ασιούτ, σύμφωνα με έναν μάρτυρα. «Κάποιος θέλει να κάνει τη χώρα να εκραγεί» και να προκαλέσει «θρησκευτικό εμφύλιο πόλεμο» στην Αίγυπτο, έγραφε χθες η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Rose el-Youssef.

Η ανεξάρτητη εφημερίδα Al-Chourouq ανέφερε το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου: «Αν το σχέδιο (των τρομοκρατών) προχωρήσει όπως έχει προβλεφθεί», η Αίγυπτος μπορεί να βρεθεί σε «ένα βάλτο παρόμοιο με εκείνο που συνέβη στο Λίβανο τον Απρίλιο του 1975». Σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας, 20 άνθρωποι προσήχθησαν στην αστυνομία χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις για άμεση διασύνδεσή τους με την επίθεση.

Τη Δευτέρα, οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι κρατούν επτά άτομα, ως ύποπτα για την επίθεση, ενώ σχετικά με το φυσικό αυτουργό, εκτιμούν ότι επρόκειτο για βομβιστή αυτοκτονίας. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες «ξένα στοιχεία» ενορχήστρωσαν την επίθεση.

Τον περασμένο Νοέμβριο μια ιρακινή οργάνωση που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα είχε απειλήσει τους Χριστιανούς της Αιγύπτου, υποστηρίζοντας πως εμπόδισε Χριστιανές να προσηλυτιστούν στο Ισλάμ. Σε ισλαμιστική ιστοσελίδα ανέβηκε ανυπόγραφο κείμενο, που αναφέρει: «Αυτή ήταν η πρώτη στάλα μιας δυνατής βροχής, απελευθερώστε τους κρατούμενους μας και ξαναγυρίστε στο Ισλάμ».

Σε μήνυμά της προς τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ τονίζει “τη φρίκη και την αποστροφή” που ένιωσε στο άκουσμα της είδησης. “Η γερμανική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα αυτή τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση, στην οποία σκοτώθηκαν χριστιανοί, αλλά και μουσουλμάνοι”, έγραψε η Μέρκελ.

Συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Αιγύπτιο πρόεδρο απέστειλε και ο Κάρολος Παπούλιας, στην οποία σημειώνει: «Η ειδεχθής τρομοκρατική επίθεση σε ιερό ναό στην Αλεξάνδρεια, που είχε ως συνέπεια δεκάδες ανθρώπινα θύματα και τραυματίες, μου προκάλεσε, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, βαθύ αποτροπιασμό. Την οδυνηρή αυτή στιγμή, επιθυμώ να σας εκφράσω αισθήματα ειλικρινούς συμπαράστασης και να σας τονίσω ότι εκτιμούμε ιδιαιτέρως την αποφασιστική σας στάση προς αντιμετώπιση των εγκληματικών αυτών ενεργειών.

Οι στενοί ιστορικοί δεσμοί της Ελλάδας με την Αίγυπτο και η μακραίωνη παρουσία του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου στην πόλη της Αλεξανδρείας, μας δημιουργούν από τα γεγονότα αυτά επιπρόσθετη εύλογη ευαισθησία. Είμαι βέβαιος ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τις αιγυπτιακές αρχές ώστε οι υπεύθυνοι του διαπραχθέντος εγκλήματος να αποκαλυφθούν και να παραπεμφθούν εις την δικαιοσύνη».