Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από τις εκλογές που ανέδειξαν στην εξουσία τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, τις οποίες αμφισβητεί η αντιπολίτευση της χώρας. Με αφορμή την επέτειο, οργανώθηκαν διαδηλώσεις στην κεντρική και στη νότια Τεχεράνη. Πλήθη συγκεντρώθηκαν στην κεντρική λεωφόρο Βαλί-Ασρ, ενώ πολλά καταστήματα έκλεισαν λόγω του φόβου συγκρούσεων.

Ads

Ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης αλλά και στην πλατεία Βαλί Ασρ. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Sahamnews, άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, ενώ ο ιστότοπος Kaleme ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις «εκατοντάδων διαδηλωτών».

Παράλληλα, ο δημοσιογράφος Ρεζά Χοντά Σαμπέρ, που πραγματοποιούσε πολυήμερη απεργία πείνας, έχασε χθες τη ζωή του από καρδιακή προσβολή, σε νοσοκομείο της Τεχεράνης όπου μεταφέρθηκε από τη φυλακή Εβίν. Αιτία της απεργίας πείνας ήταν ο ύποπτος θάνατος της διαφωνούσας Χαλέχ Σαχαμπί στην κηδεία του πατέρα της, Εζατολάχ Σαχαμπί, νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο Σαμπέρ είχε φυλακιστεί μετά τις διαδηλώσεις αμφισβήτησης του αποτελέσματος των εκλογών το 2009.