Η Δανία επαναφέρει τους ελέγχους στα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης σύνορά της με τη Γερμανία και τη Σουηδία, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Claus Hjort Frederiksen, σηματοδοτώντας τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της ακροδεξιάς. «Έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για την επανεκκίνηση των τελωνειακών ελέγχων στα σύνορα της Δανίας το συντομότερο δυνατόν» υποστήριξε. Οι νέοι έλεγχοι θα τεθούν σε ισχύ μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Ads

Καθώς η Δανία είναι μέλος της συνθήκης Σέγκεν, δεν μπορεί να επαναφέρει πλήρως του ελέγχους στα σύνορα και θα συνεχίσει να ακολουθεί τους κανόνες της Ε.Ε. με την εγκατάσταση τελωνειακών υπαλλήλων στα σύνορα που θα διεξάγουν τυχαίους ελέγχους σε οχήματα. «Όλα θα γίνουν στο πλαίσιο των περιορισμών της συνθήκης Σέγκεν» τόνισε ο υπουργός.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει αύξηση του διασυνοριακού εγκλήματος και το συγκεκριμένο μέτρο έχει σκοπό να περιορίσει το πρόβλημα. Θα κατασκευάσουμε νέες εγκαταστάσεις στα δανό-γερμανικά σύνορα, με καινούριο ηλεκτρονικό εξοπλισμό», σημείωσε. Η ιδέα των ελέγχων στα σύνορα της Ε.Ε., την οποία υποστηρίζουν επίσης Ιταλία και Γαλλία, προωθήθηκε από το ακροδεξιό κόμμα της Δανίας που θεωρεί ότι το μέτρο θα μειώσει την παράνομη μετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα.

Η απόφαση της Δανίας έρχεται μία ημέρα πριν τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, κατά την οποία θα συζητηθούν οι προτάσεις για προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους στην ελεύθερη ζώνη.

Ads