Αρχίζουν εκ νέου σήμερα Τρίτη οι απευθείας συνομιλίες Χριστόφια-Έρογλου στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Ads

Επίσης, απόψε στις 20:30, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η σύζυγός του Έλση θα παραθέσουν δείπνο στον κ. Έρογλου, στην εξοχική τους κατοικία στο Κελλάκι, σε ανταπόδοση του δείπνου που παρέθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και η σύζυγός του προς το προεδρικό ζεύγος.

Η τελευταία συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Αυγούστου. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε δηλώσει ότι αναμένει να δει το κατά πόσο θα υπάρξουν συγκλίσεις στο θέμα του περιουσιακού στην επικείμενη συνάντηση, πριν ακολουθήσουν ολοκληρωμένες προτάσεις από τις δύο πλευρές.

Στις απευθείας συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέθεσε πρόσφατα πακέτο προτάσεων που επικεντρώνεται σε τρεις άξονες.Η πρώτη πρόταση αναφέρεται στη διασύνδεση της συζήτησης του περιουσιακού με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και το κεφάλαιο της μετανάστευσης, ιθαγένειας, αλλοδαπών και ασύλου. Η δεύτερη πρόταση προνοεί για εφαρμογή από μέρους της Τουρκίας του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1984 για παράδοση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Εθνη. Παράλληλα, προτείνεται η αποκατάσταση της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου καθώς και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της ΕΕ.

Ads

Τέλος γίνεται πρόταση για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, όταν οι δυο πλευρές φθάσουν σε ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές, η οποία θα συγκληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη με τη συμμετοχή των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ, των εγγυητριών δυνάμεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων. Το αντικείμενο της διεθνούς διάσκεψης είναι η διεθνής πτυχή του Κυπριακού και η επίλυση αυτής της πτυχής, την οποία αποτελούν η ασφάλεια, οι εγγυήσεις, η παρουσία ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο, όπως και των εποίκων.