Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη αποφάσισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, η οποία διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή στην υπόθεση του ιρακινού πυρηνικού προγράμματος, καθώς αποδέχτηκε την σχετική πρόταση και εξέφρασε την «ικανοποίηση» της για την βούληση του ιρανού ομόλογού της Σαΐντ Τζαλίλι ν επαναλάβει το διάλογο.

Ads

Παράλληλα με ανακοίνωσή της προτείνει οι αντίστοιχες υπηρεσίες τους «να συζητήσουν για την χρονική στιγμή και τον τόπο της συνάντησής τους».

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Άστον « η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εύχεται να επαναληφθούν το ταχύτερο δυνατόν οι διαπραγματεύσεις εκφράζοντας βάσιμες ελπίδες πως θα καταστεί δυνατόν να επαναληφθούν μέσα στο τρέχον φθινόπωρο».

Παιχνίδια κατασκόπων και με το Ιράν

Στο Ιράν επιστρέφει ο ιρανός πυρηνικός επιστήμονα Σαχράμ Αμιρί, ο οποίος φέρεται να είχε απαχθεί από Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ads

Ο Αμιρί εμφανίστηκε ξαφνικά πριν από δύο ημέρες στην Πακιστανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, η οποία χρησιμοποιείται και ως γραφείο ιρανικών συμφερόντων και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να επιστρέψει στο Ιράν.

Το Ιράν ευχήθηκε «η επιστροφή του να πραγματοποιηθεί χωρίς εμπόδια» από την πλευρά των ΗΠΑ, ενώ και οι ΗΠΑ, δια στόματος Χίλαρτι Κλίντον, σημείωσαν ότι ο «Αμρί είναι ελεύθερος να φύγει», σημειώνοντας ότι «βρισκόταν στις ΗΠΑ με την θέλησή του».

Παράλληλα, η Χίλαρι Κλίντον κάλεσε το Ιράν να απελευθερώσει τρεις Αμερικανούς πεζοπόρους που έχουν συλληφθεί και να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τον πρώην πράκτορα του FBI Ρόμπερτ Λέβινσον που εξαφανίστηκε στη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού του στο Ιράν.

Σήμερα, αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται , υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ απέσπασαν χρήσιμες πληροφορίες από τον Σαχράμ Αμιρί.

«Εμείς πήραμε πολύτιμες πληροφορίες απ’ αυτόν και οι Ιρανοί πήραν τον Αμιρί. Για αναρωτηθείτε ποιος έκανε την καλύτερη συμφωνία», τόνισε η ίδια πηγή.