Ο πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Τζιανφράνκο Φίνι ανακοίνωσε χθες το τέλος του «Λαού της Ελευθερίας» (PDL), του κόμματος που ίδρυσαν μαζί με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξαπολύοντας μύδρους κατά του Καβαλιέρε αλλά μη αποσύροντας την στήριξή του στην κυβέρνηση προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ωστόσο οι πολιτικές αναλυτές θεωρούν ότι ο δρόμος για τις κάλπες ανοίγει και πάλι.

Ads

Ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του, ο ο Φίνι απέρριψε κάθε περίπτωση επιστροφής, τονίζοντας ότι «ο Λαός της Ελευθερίας δεν υπάρχει πια». Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι διατηρεί τη στήριξή του στην κυβέρνηση σε πέντε προγραμματικούς άξονες και πρότεινε μία «νέα συμφωνία» για να διεξαχθούν κανονικά οι βουλευτικές εκλογές το 2013.

Ο πρώην σύντροφος του Καβαλιέρε να απέφυγε να βάλλει κατά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την αποτυχία του να διαχειριστεί την οικονομία και την υψηλή ανεργία ενώ επικεντρώνεται στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης προς όφελός του. Ο Φίνι δήλωσε πως πρέπει να γίνει συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις και υπογράμμισε ότι οι «ταχείες δίκες» τις οποίες προωθεί άρον-άρον ο Μπερλουσκόνι προκειμένου να βάλει στο συρτάρι όλες τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις του, δεν θα πρέπει να έχουν αναδρομική ισχύ.

Επιπλέον, ο Φίνι κατήγγειλε τον «ισλαμικό λιθοβολισμό» που δέχεται η οικογένειά του από εφημερίδες της κεντροδεξιάς. Στη γείτονα χώρα είναι έντονη η φημολογία ότι ο Φίνι, πρώην νεοφασίστας ηγέτης που σταδιακά έγινε πιο μετριοπαθής απέναντι σε ζητήματα όπως η μετανάστευση, θα ιδρύσει νέο κόμμα που μπορεί να αναζητήσει κεντρώους συμμάχους που βρίσκονται σήμερα εκτός κυβέρνησης.

Ads

Ορισμένοι βουλευτές προσκείμενοι στον Φίνι αρνήθηκαν τον περασμένο μήνα να στηρίξουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ωθώντας τον βασικό εταίρο του Καβαλιέρε, αρχηγό της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, να επιδιώξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Όμως με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το κόμμα του Μπερλουσκόνι να καταποντίζεται μετά τη ρήξη με τον Φίνι, ο Ιταλός πρωθυπουργός πήρε αποστάσεις από την προκήρυξη εκλογών πριν το 2013 μετά τις αρχικές απειλές ότι θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες.

Ο Τζανφράκο Φίνι δήλωσε στην ομιλία του το βράδυ της Κυριακής ότι ο Μπερλουσκόνι «δεν κυβερνά, αλλά διοικεί», προσθέτοντας ότι πολλές φορές μεταχειρίζεται τους συμμάχους του σαν «αντικείμενα». «Ποτέ δεν αμφισβήτησα την ηγεσία του Μπερλουσκόνι, όμως έχει μία τάση να συγχέει την ηγεσία με το ρόλο του ως επιχειρηματία» δήλωσε ο Φίνι.