Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» κηρύχθηκε η περιοχή γύρω από το ηφαίστειο Σίναμπουνγκ στη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας, καθώς εξερράγη για πρώτη φορά μετά από 400 χρόνια. Από τον κρατήρα του εκτοξεύτηκαν καπνός, στάχτη και συντρίμμια σε ύψος 1.500 μέτρων, ενώ ξεκίνησαν κατεπειγόντως διαδικασίες εκκένωσης 12.000 κατοίκων της περιοχής.

Ads

«Αρχικά νομίζαμε ότι η στάχτη και ο καπνός ήταν σύννεφα βροχής αλλά πλέον ξέρουμε ότι σχηματίστηκαν από την πίεση που άσκησε το μάγμα», δήλωσε ο Σουρόνο, επικεφαλής του κέντρου έγκαιρης προειδοποίησης για ηφαιστειακές καταστροφές. «Η κατάσταση είναι ξεκάθαρα επικίνδυνη κι έτσι αυξήσαμε το επίπεδο συναγερμού στο ύψιστο επίπεδο, το κόκκινο», πρόσθεσε.

Το Σίναμπουνγκ δεν ήταν ενεργό εδώ και 400 χρόνια, αλλά εμφανίζει «ορισμένη ηφαιστειακή δραστηριότητα» από την Παρασκευή, είπε ο Σουρόνο.

Η Ινδονησία βρίσκεται πάνω από το λεγόμενο «δαχτυλίδι της φωτιάς» στον Ειρηνικό, όπου συναντώνται τεκτονικές πλάκες και η ηφαιστειακή και η σεισμική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά έντονη.

Ads