Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Λίον Πανέττα

Ads

Διχασμός επικρατεί στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για το θέμα της δημοσιοποίησης φωτογραφιών του νεκρού Οσάμα Μπιν Λάντεν. Στο μεταξύ, ο διευθυντής της CIA προειδοποίησε πως αυτός που θα αναλάβει την ηγεσία της Αλ Κάιντα, θα γίνει ο νέος Νο1 εχθρός των ΗΠΑ. Μετά τη γνωστοποίηση του γεγονότος ότι ο Μπιν Λάντεν εκτελέστηκε όντας άοπλος, σημειώνονται αντιδράσεις για το κατά πόσο ήταν απαραίτητη η δολοφονία του…

Διχασμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ για το ζήτημα της δημοσιοποίησης ντοκουμέντων από την επιχείρηση δολοφονίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν καθώς ο νέος διευθυντής της CIA δήλωνε την Τρίτη ότι σίγουρα η κυβέρνηση τις επόμενες ώρες θα δημοσιοποιήσει μια φωτογραφία του νεκρού ηγέτη της Αλ Κάιντα ενώ, ο Λευκός Οίκος επανέλαβε τη θέση ότι δεν υπάρχει απόφαση για κάτι ανάλογο, προς το παρόν.

«Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η κυβέρνηση εξετάζει τον καλύτερο τρόπο για να το κάνει, αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία ότι, οπωσδήποτε κάποια φωτογραφία θα δημοσιοποιηθεί», λέει χαρακτηριστικά ο Λίον Πανέτα σε κάποιο στιγμιότυπο της μαγνητοσκοπημένης νωρίτερα κατά τη διάρκεια της Τρίτης, συνέντευξης που παραχώρησε στο NBC.

Ads

Αργότερα όμως εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου όταν ρωτήθηκε για την επισήμανση του διευθυντή της CIA, δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση σχετικά με τη δημοσιοποίηση φωτογραφίας του νεκρού Οσάμα Mπιν Λάντεν.

Νέα ψεύτικη φωτογραφια στο διαδίκτυο

Ακόμη μία φωτογραφία που υποτίθεται ότι απεικονίζει τον Οσάμα μπιν Λάντεν νεκρό κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο χωρίς ωστόσο να μπορεί να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητά της. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera στη φωτογραφία, η οποία κυκλοφόρησε στο Twitter, εμφανίζεται ο ηγέτης της αλ Κάιντα να βρίσκεται στο πάτωμα νεκρός με εμφανές ένα τραύμα στο κεφάλι από σφαίρα.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναφορικά με το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης φωτογραφίας της σορού του Μπιν Λάντεν δήλωσε ότι η φωτογραφία του νεκρού Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι «φρικιαστική» και ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα την δώσει στη δημοσιότητα ή όχι. «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μία φρικιαστική φωτογραφία. Υπάρχουν ευαισθησίες εδώ σχετικά με το τι είναι πρέπον», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η φωτογραφία μπορεί να αποδειχθεί «εμπρηστική».

Όπως έγινε χθες γνωστό, ανασκευάζοντας την αρχική εκδοχή του Λευκού Οίκου, που έκαναν λόγο για «ανταλλαγή πυροβολισμών» o Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν άοπλος την ώρα που έγινε η επέμβαση των στρατιωτών των ΗΠΑ και πλέον φουντώνει η συζήτηση για το εαν θα μπορούσε να πιαστεί αιχμάλωτος. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κάρνεϊ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι αρχικές πληροφορίες για την επιχείρηση στην έπαυλη του Αμποταμπάντ δημοσιοποιήθηκαν «με μεγάλη βιασύνη».

Ο Κάρνεϊ δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τις τελευταίες στιγμές του ηγέτη της Αλ Κάιντα ούτε λεπτομέρειες για τον τρόπο που αντιστάθηκε. «Η αντίσταση δεν απαιτεί όπλο. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες και θα τις δημοσιοποιήσουμε», όπως είπε. Η ομάδα κρούσης άνοιξε πυρ ανταποκρινόμενη σε «απειλητικές κινήσεις» καθώς ανέβαιναν προς τον τρίτο όροφο όπου εντόπισαν τον Μπιν Λάντεν, δήλωσε ο διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα μιλώντας στο PBS.

Σε συνέντευξη του ο αρχηγός της CIA όταν ρωτήθηκε για τις τελευταίες αντιδράσεις του Οσάμα μπιν Λάντεν δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι είχε αρκετό χρόνο να πει οτιδήποτε, η επέμβαση των στρατιωτών ήταν ακαριαία» και πρόσθεσε «Ο μπιν Λάντεν έκανε κάποιες κινήσεις, που θεωρήθηκαν άμεση απειλή για τους στρατιώτες μας και για αυτό τον πυροβόλησαν».

«Είχαμε την εξουσιοδότηση να τον σκοτώσουμε. Και προφανώς κάτω από τις συνθήκες μιας επίθεσης, αν ο μπιν Λάντεν είχε όντως σηκώσει τα χέρια του ψηλά και δεν εμφανιζόταν απειλητικός θα μπορούσαν να τον έχουν πιάσει αιχμάλωτο. Όμως είχαν πλήρη εξουσιοδότηση να τον σκοτώσουν» είπε ο επικεφαλής της CIA Λίο Πανέτα.

Ο εχθρός πέθανε… έρχεται ο νέος εχθρός

Αυτός που θα διαδεχθεί τον Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της αλ Κάιντα θα είναι ο νέος εχθρός Νο 1 της Αμερικής προειδοποίησε ο διευθυντής της CIA σε συνέντευξή του στο CBS.

Το Νο 2 της τρομοκρατικής οργάνωσης, ο Αιγύπτιος Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι είναι το πιθανότερο να διαδεχτεί τον Μπιν Λάντεν, αλλά αυτό δεν θα γίνει τόσο γρήγορα αφού ο Ζαουάχρι ανησυχεί περισσότερο για την ασφάλειά του μετά την επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Πακιστάν που οδήγησε στο θάνατο του μπιν Λάντεν.

Ο Πανέτα επισήμανε πως το γεγονός ότι δεν είχε οριστεί επισήμως ο νέος ηγέτης της οργάνωσης είναι υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών. «Πιστεύουμε πως αυτό θα μας προσφέρει ορισμένες ευκαιρίες να συνεχίσουμε τις επιθέσεις όσο τα μέλη της αλ Κάιντα συζητούν για το ποιος θα αντικαταστήσει τον μπιν Λάντεν», τόνισε. «Αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όποιος και αν πάρει τη θέση του θα είναι πρώτος στο κατάλογό μας», πρόσθεσε ο αρχηγός της CIA.

Ο Πανέτα δήλωσε επίσης πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν διαθέτει πληροφορίες που να δείχνουν ότι οι πακιστανικές αρχές γνώριζαν που κρύβεται ο μπιν Λάντεν, αλλά χαρακτήρισε τις σχέσεις ΗΠΑ-Πακιστάν «πολύπλοκες και δύσκολες» .

Διεθνείς αντιδράσεις για την εκτέλεση του άοπλου Οσάμα

Ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ δήλωσε στην γερμανική τηλεόραση ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στον αραβικό κόσμο σε μία περίοδο αναταραχής στην περιοχή. «Ήταν ξεκάθαρα μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Αυτή την άποψη συμμερίζεται και ο αυστραλός δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τζόφρι Ρόμπερτσον. «Δεν είναι δικαιοσύνη. Είναι μία διαστρέβλωση του όρου. Δικαιοσύνη σημαίνει οδηγώ κάποιον στο δικαστήριο, τον κρίνω ένοχο με βάση αποδεικτικά στοιχεία και τον καταδικάζω», είπε ο Ρόμπερτσον στην αυστραλιανή τηλεόραση από το Λονδίνο. «Αυτός ο άνδρας εκτελέσθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και αυτό που τώρα προκύπτει, μετά από μεγάλες δόσεις παραπληροφόρησης από τον Λευκό Οίκο, είναι ότι ενδέχεται να πρόκειται για μία εν ψυχρώ δολοφονία».

Ο Ρόμπερτσον είπε ότι ο Μπιν Λάντεν θα έπρεπε να έχει δικαστεί, όπως συνέβη με τους ναζιστές του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου στη Νυρεμβέργη ή τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ο οποίος παραπέμφθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου μετά τη σύλληψή του το 2001. «Το τελευταίο πράγμα που ήθελε είναι να περάσει από δίκη, να καταδικαστεί και να τελειώσει τη ζωή του μέσα σε μία φυλακή της Νέας Υόρκης. Αυτό που επιθυμούσε είναι αυτό ακριβώς που έλαβε – να χάσει τη ζωή του εν μέσω τζιχάντ (ιερού πολέμου) και να πάει γρήγορα στον παράδεισο και οι Αμερικανοί του το προσέφεραν», λέει.

Ο Γκερτ-Γιαν Κνουπς, ειδικός στο διεθνές δίκαιο, ο οποίος εδρεύει στην Ολλανδία, εκτίμησε ότι ο Μπιν Λάντεν θα έπρεπε να έχει συλληφθεί και να έχει εκδοθεί στις ΗΠΑ. «Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε πόλεμο με την τρομοκρατία και εξοντώνουν τους αντιπάλους τους στο πεδίο της μάχης» λέει ο Κνουπς. «Αλλά με μία αυστηρή, τυπική θεώρηση, αυτό το επιχείρημα δεν στέκει».

Ο ανώτατος μουσουλμάνος κληρικός στο Νέο Δελχί, ο Σαϊντ Άχμεντ Μπουκάρι, δήλωσε ότι οι αμερικανοί στρατιώτες θα μπορούσαν εύκολα να συλλάβουν τον Μπιν Λάντεν. «Η Αμερική προωθεί τον νόμο της ζούγκλας παντού, είτε πρόκειται για το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Πακιστάν και τη Λιβύη. Οι άνθρωποι σιωπούσαν για πολύ καιρό, αλλά τώρα ξεπέρασε τα όρια».

Για πολλούς μουσουλμάνους ηγέτες η μεγάλη ανησυχία είναι η πόντιση της σορού του μπιν Λάντεν στη θάλασσα και όχι ο ενταφιασμός της. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, η σορός του ηγέτη της Αλ Κάιντα μεταφέρθηκε με αμερικανικό αεροπλανοφόρο και ποντίστηκε στη θάλασσα με βάση τις μουσουλμανικές παραδόσεις. «Αυτός δεν είναι ο ισλαμικός τρόπος. Ο ισλαμικός τρόπος είναι να θάβεις τον νεκρό στη Γη (αν έχει πεθάνει εκεί) όπως όλους τους άλλους ανθρώπους» λέει ο σαουδάραβας Άμπντουλ Μόχσεν Αλ-Ομπάϊκαν, σύμβουλος το Σαουδικού Βασιλικού Δικαστηρίου.

Ο Αμιντάν, μέλος του ινδονησιακού Συμβουλίου των Ουλεμάδων (MUI), της ανώτατης ισλαμικής αρχής στη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στον κόσμο, υποστηρίζει ότι περισσότερο τον προβληματίζει η ταφή παρά το πως σκοτώθηκε ο μπιλ Λάντεν. «Η πόντιση της σορού κάποιου στον ωκεανό προϋποθέτει την ύπαρξη μίας εξαιρετικά ιδιαίτερης κατάστασης. Υπάρχει τέτοια;» είπε στο Ρόιτερς. «Αν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το εξηγήσουν αυτό, τότε φαίνεται το ίδιο με το να πετάξεις το κουφάρι ενός ζώου (στη θάλασσα) και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει σεβασμός προς τον άνθρωπο…και αυτό που έκαναν μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο μένος στους υποστηρικτές του Οσάμα», σχολιάζει ο ίδιος.

Ρεκόρ τηλεθέασης για το διάγγελμα για το θάνατο του Μπιν Λάντεν

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία μετρήσεων Νίλσεν, 56,6 εκατομμύρια Αμερικανοί τηλεθεατές παρακολούθησαν στους δέκτες τους τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αναγγέλλει, δέκα χρόνια μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, το θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάϊντα.

Το παραπάνω ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο εκείνου των 25,6 εκατομμυρίων τηλεθεατών που είχαν δει σε εθνικό επίπεδο τον πρόεδρο Ομπάμα να τους ανακοινώνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος του Καντάφι, το Μάρτιο. Η Αναφορά στο Έθνος του προέδρου Ομπάμα, τον Ιανουάριο του 2010 είχε συγκεντρώσει τα βλέμματα 48 εκατομμυρίων τηλεθεατών. Αυτό το ποσοστό υποχώρησε κατά 11%, στα 42,8 εκατομμύρια τηλεθεατές το 2011.