Στον ανακριτή του ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οδηγήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, πρώην επικεφαλής των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας, Ράκτο Μλάντιτς, ο οποίος συνελήφθη από τις σερβικές αρχές.

Ads

Όπως μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, ο Μλάντιτς φαίνεται καταπονημένος, δείχνει πολύ γερασμένος και έχει παράλυτο το ένα του χέρι. Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92, ο Μλάντιτς δεν άλλαξε τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, αφήνοντας γένια, όπως είχε κάνει ο Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Κατά τη σύλληψή του, που ο Β92 υποστηρίζει ότι έγινε χθες το βράδυ και όχι σήμερα το πρωί, όπως αναφέρουν οι αρχές, δεν παρουσίασε αντίσταση και μάλιστα ήταν πολύ συνεργάσιμος. Το σπίτι όπου συνελήφθη, στο χωριό Λαζάρεβο του Ζρένιανιν, ανήκει σε ξάδελφό του.

Ο πρόεδρος της κοινότητας, Ράντμιλο Στάνισιτς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κανείς κάτοικος δεν γνώριζε ότι ο Μλάντιτς κρύβεται στο χωριό τους.

Ads

Στο μεταξύ, ο εκτελών χρέη προέδρου του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Ντράγκαν Τοντόροβιτς, σχολιάζοντας τη σύλληψη του Μλάντιτς δήλωσε ότι το κόμμα του θα οργανώσει συγκέντρωση τις επόμενες ημέρες και θα καλέσει το λαό να διαμαρτυρηθεί για τη σύλληψη του πρώην επικεφαλής των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας.

Παράλληλα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Σερζ Μπράμερτζ επεσήμανε σήμερα ότι η Σερβία «εκπλήρωσε μία από τις διεθνείς της υποχρεώσεις» με τη σύλληψη και σημείωσε ότι είναι «πολύ σημαντικό αυτό για τα θύματα».

«Όταν έμαθα την είδηση, σκέφτηκα αμέσως τα θύματα και την ανάγκη που υπάρχει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης αυτοί που ευθύνονται ώστε να υπάρξει συμφιλίωση», σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «τα θύματα αυτά υπέστησαν φρικτά πράγματα, που δεν τα χωράει ο νους -συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα– και η αποκατάσταση για τα βάσανά τους καθυστέρησε πολύ».

«Θα πρέπει να δούμε πότε θα προσαχθεί στη Χάγη, δεν το ξέρουμε ακόμη», διευκρίνισε ο Μπράμερτζ, εξηγώντας ότι «έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση».

Η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς, καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) για γενοκτονία στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1192-1995), έχει τεθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της πορείας του Βελιγραδίου προς την ΕΕ.

Ο επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Στέφαν Φίλε σημείωσε πως η σύλληψη Μλάντιτς αίρει ένα «μεγάλο εμπόδιο» στο δρόμο της Σερβίας προς την Ε.Ε.».

Ο Φίλε, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την εξέταση της υποψηφιότητας της Σερβίας, θα πρέπει να παραδώσει την έκθεσή του τον Οκτώβριο. Ο επίτροπος μπορεί να συστήσει τη χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας, απόφαση που θα υποβληθεί στη συνέχεια για έγκριση στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών, μάλλον το Δεκέμβριο.

Την ίδια στιγμή, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανακοίνωσε σήμερα ότι η σύλληψη του Μλάντιτς έπειτα από 16 χρόνια από τότε που του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για γενοκτονία «δείχνει ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».