Η αστυνομία του Σουδάν ξυλοκόπησε και διέλυσε με δακρυγόνα τους φοιτητές που διαδήλωναν στο κρατίδιο Σενάρ, στην τελευταία από τις πολλές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στη χώρα με αφορμή τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο.

Ads

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες περίπου 200 φοιτητές προσπάθησαν να διαδηλώσουν έξω από το πανεπιστήμιο Σενάρ, διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις στις τιμές και ζητώντας «αλλαγή», όμως δέχτηκαν την επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες αρκετές διαδηλώσεις στο Σουδάν έχουν διαλυθεί βίαια από τις αστυνομικές δυνάμεις, κυρίως στα βόρεια της χώρας. Τα αιτήματα των διαδηλώσεων ήταν κυρίως οι υψηλές τιμές των τροφίμων και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες στα αιτήματα έχουν προστεθεί και οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ αρκετές είναι οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ένδειξη συμπαράστασης στους λαούς της Αιγύπτου και της Τυνησίας.

Την Πέμπτη η αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις σε μία περιοχή που είχε προγραμματιστεί διαδήλωση στα βόρεια προάστια του Χαρτούμ. Η διαδήλωση τελικά ματαιώθηκε. Παράλληλα, η αστυνομία πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους τα βράδια σε περαστικούς. Την Τετάρτη, αστυνομικοί συνέλαβαν δέκα δημοσιογράφους της εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος του Σουδάν ενώ τον περασμένο μήνα είχε συλληφθεί ο ηγέτης της ισλαμικής αντιπολίτευσης Χασάν αλ-Τουράμπι και 12 μέλη του κόμματός του.

Ads