Στο αεροδρόμιο της Βιέννης προσγειώθηκε αναγκαστικά το αεροσκάφος του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, που είχε απογειωθεί από τη Ρωσία, καθώς η Πορτογαλία και η Γαλλία δεν έδωσαν άδεια στο αεροσκάφος να εισέλθει στον εναέριο χώρο τους λόγω υποψιών ότι στο αεροπλάνο επέβαινε ο Έντουαρντ Σνόουντεν

Ads

 
Ο Μοράλες βρισκόταν στη Μόσχα, όπου είχε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, στο πλαίσιο Συνόδου Κορυφής χωρών που εξάγουν αέριο.
 
Το αεροπλάνο που τον μετέφερε πίσω στη Βολιβία εξαναγκάστηκε σε ξαφνική στάση στο αεροδρόμιο της Βιέννης καθώς υπήρχαν υποψίες ότι μετέφερε τον Έντουαρτ Σνόουντεν.

[jwplayer |file=https://www.youtube.com/watch?v=hT_I1Z3J79g]

Έντονη αντίδραση από τη Λα Παζ 

Ο ίδιος ο βολιβιανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν επέτρεψε την επιθεώρηση του αεροσκάφους του στο αεροδρόμιο της Βιέννης. Όπως είπε ο Έβο Μοράλες, ο ισπανός πρεσβευτής στη Βιέννη επιχείρησε να διακριβώσει αν ο Σνόουντεν επέβαινε στο αεροσκάφος, ζητώντας του να πιουν μαζί καφέ μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος. «Δεν είμαι εγκληματίας και δεν είναι απαραίτητο να επιθεωρήσετε το αεροπλάνο», του απάντησε ο Μοράλες.

Ads

image

«Ο Έβο Μοράλες υπήρξε όμηρος του ιμπεριαλισμού. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ΗΠΑ διέταξαν την κράτησή του» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα από την Λα Παζ.
 
Ο υπ. Εξωτερικών, Ντέιβιντ Τσοκεχουάνκα δήλωσε ότι η Πορτογαλία και η Γαλλία διέκοψαν ξαφνικά την άδεια πτήσης πάνω από τις χώρες. «Είπαν ότι η απαγόρευση οφειλόταν σε τεχνικά ζητήματα, αλλά αφού ενημερωθήκαμε από άλλες πηγές, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν αβάσιμες υποψίες πως ο κ. Σνόουντεν είχε επιβιβαστεί στο αεροπλάνο».
 
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτήν την ιστορία, καταγγέλλουμε τα ψέματα και το σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών που χρησιμοποιεί κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να βλάψει την εικόνα της κυβέρνησης της Βολιβίας και τη διακυβέρνηση του Έβο Μοράλες» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Ρούμπεν Σααβρέδα.
 
Αξιωματούχοι από την Αυστρία και τη Βολιβία είπαν ότι ο Σνόουντεν δεν επέβαινε στο συγκεκριμένο αεροσκάφος. Έτσι, λίγο αργότερα Πορτογαλία και Γαλλία έδωσαν το πράσινο φως στο αεροσκάφος που μετέφερε τον Μοράλες να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο τους ενώ ο αυστριακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ διαβεβαίωσε πως ο Μοράλες επρόκειτο άμεσα να συνεχίσει το ταξίδι του.

Από την πλευρά του, πάντως, ο αυστριακός αντικαγκελάριος δήλωσε ότι έγινε επιθεώρηση από τις αρχές τους αεροδρομίου και διαπιστώθηκε ότι «δεν επέβαινε κανείς μη βολιβιανός πολίτης». 

Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ διευκρίνισε ότι επετράπη στο αεροσκάφος του βολιβιανού προέδρου να προσγειωθεί σε αυστριακό έδαφος, καθώς η Βιέννη δεν θεωρούσε ότι σε αυτό μπορεί να επέβαινε ο καταζητούμενος για κατασκοπεία Εντουαρντ Σνόουντεν «Η Αυστρία δεν έκλεισε τον εναέριο χώρο της και το αεροσκάφος φυσικά και μπορούσε να προσγειωθεί, παρότι πολλές χώρες φοβούνταν ότι ο Σνόουντεν επέβαινε σε αυτό…» δήλωσε η υπουργός στο ραδιοφωνικό σταθμό ORF.
 
Την ώρα που οι περισσότερες χώρες απορρίπτουν τα αιτήματα του Σνόουντεν για πολιτικό άσυλο, η Βενεζουέλα φαίνεται να αφήνει ανοιχτή την πόρτα της. Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο από τη Μόσχα είχε δηλώσει ότι ο Σνόουνετν έκανε κάτι πολύ σημαντικό για την ανθρωπότητα, και δήλωσε ότι το αίτημά του θα εξεταστεί όταν θα τεθεί.
 
Ο Σνόουντεν βρίσκεται εδώ και πάνω από μία εβδομάδα σε χώρο μετεπιβίβασης αεροδρομίου της Μόσχας. Ζήτησε πολιτικό άσυλο, μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς, πρώτα από τον Ισημερινό και στη συνέχεια από 20 άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βολιβία.