Με την ευκαιρία της 11ης επετείου της απαγωγής του Μαρουάν Μπαργούθι, του πρώτου εκλεγμένου Παλαιστίνιου βουλευτή που φυλακίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, πραγματοποιήθηκε στη Δυτική Όχθη στις 27 και 28 Απριλίου διήμερη διεθνής συνεδρίαση με τίτλο «Ελευθερία και Αξιοπρέπεια».

Ads

 

Πολλοί βουλευτές από όλο τον κόσμο πήραν μέρος σε αυτή τη συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκε η κατάσταση των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων στις ισραηλινές φυλακές με σκοπό την απελευθέρωση και την τη διασφάλιση της αξιοπρέπειά τους, ως αναπόσπαστο μέρος του αγώνα τους για ελευθερία και δικαιοσύνη.

image
 

Ads

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου κι ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης οι οποίοι στο χαιρετισμό τους μετέφεραν την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό.

image
 

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ εκπροσωπόντας το “Ίδρύμα Κάρτερ” εξέφρασε την αλληλεγγύη του με τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία του και τόνισε τη σημασία της ελευθερίας των κρατουμένων για την ειρήνη. Κάλεσε επίσης τους Παλαιστίνιους να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την ευχή την επανενωση της Παλαιστινιακής ηγεσίας και τη σύντομη διεξαγωγή των εκλογών.

image
 

Ο  απερχόμενος και υπηρεσιακός πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ δήλωσε ότι η συνάντηση αυτή είναι μια απόδειξη ότι οι κρατούμενοι δεν είναι μόνοι τους στον κόσμο κι ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να τελειώσουν οι ισραηλινές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

image
 

Η Φάντουα σύζυγος του Μαρουάν Μπαργούθι, διαβάσε μια επιστολή από τον σύζυγό της, ο οποίος έλεγε, “θα συνεχίσουμε την αντίσταση όσες θυσίες ακόμη κι αν χρειαστεί να κάνουμε, και στο τέλος θα απελευθερώσουμε την Παλαιστίνη και θα κερδίσουμε την ανεξαρτησία μας. Η θέλησή μας για ελευθερία είναι πιο δυνατή από την κατοχή και τις δολοφονίες των φυλακισμένων”.

image
 

Ο Υπουργός Κρατουμένων Αίσα Καράκε ενημέρωσε για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές και μίλησε για τα βασανιστήρια που γίνονται, τη σεξουαλική παρενόχληση που υφίστανται κρατούμενοι από τους ισραηλινούς, τις συλλήψεις των ανηλίκων, καθώς και την ανύπαρκτη ιατρική περίθαλψη των αρρώστων κρατουμένων.

image
 

Ο κ. Καράκε έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι, όσο το Ισραήλ συνεχίζει να κρατάει παράνομα Παλαιστίνιους στη φυλακή, η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί.

image
 

Το μέλος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, Άχμεντ Καθράντα, μίλησε για την εμπειρία του στη φυλακή κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ στη χώρα του και έκανε σύγκριση μεταξύ της σημερινής κατάστασης στην Παλαιστίνη και του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. 

image
 

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ιζαμπέλ Ντυράν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να παρακολουθεί με ανησυχία το θέμα των κρατουμένων και είπε ότι έφτασε η ώρα όπου το Ισραήλ θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και με τους κανονισμούς της ΕΕ και να πάψει την βάρβαρη κατοχή, την αποικιοκρατία και το απαρτχάιντ.

image
 

Τέλος, πολλοί ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στην ανάγκαιότητα μιας ευρείας πολιτικής εκστρατείας ώστε να ληφθούν νομικά μέτρα βάσει των διεθνών συμβάσεων και να απαιτηθεί η άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων τονίζοντας ότι η διεθνής αυτή συνάντηση πρέπει να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την επίτευξη των στόχων αυτών και την ισχυρή στήριξη προς τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό  στον δίκαιο αγώνα τους για ανθρώπινα δικαιώματά και ειρήνη, σταματώντας οι ισραηλινοί τις κατάφορες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.