Η νέα συνθήκη που υπογράφτηκε και από σήμερα, 01.08.2010, απαγορεύει την αποθήκευση, τη μεταφορά και τη χρήση των πυρομαχικών και βομβών διασποράς και προβλέπει την εξουδετέρωση όσων τέτοιων πυρομαχικών δεν έχουν εκραγεί. Η σύμβαση έχει υιοθετηθεί από 108 κράτη, ωστόσο μόνο 38 την έχουν επικυρώσει. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα είναι από τις χώρες εκείνες που δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη.

Οι βόμβες και τα όπλα διασποράς εκρήγνυνται στον αέρα, και στη συνέχεια απελευθερώνουν μεγάλο αριθμό βομβιδίων σε μια έκταση εκατοντάδων μέτρων. Όταν αυτά εκρήγνηνται καταστρέφουν υποδομές, αλλά προκαλούν και σοβαρούς τραυματισμούς ή και τον θάνατο σε όσους βρίσκονται στην ακτίνα δράσης τους.

Ads

Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις το 98% των θυμάτων από τις βόμβες διασποράς είναι πολίτες και περίπου το ένα τρίτο των θυμάτων είναι παιδιά.

«Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις των τελευταίων δεκαετιών» δηλώνουν ακτιβιστές που μάχονται για την κατάργηση των πυρομαχικών διασποράς σύμφωνα με το BBC. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ εκτιμάται ότι το Ισραήλ έριξε 4 εκατομμύρια βομβίδια στο νότιο Λίβανο μόνο κατά τις τελευταίες τρεις ημέρες του πολέμου, το 2006.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ χαιρέτησε σήμερα την νέα σύμβαση χαρακτηρίζοντας της καθοριστική για τον παγκόσμιο αφοπλισμό και για την αντιμετώπιση της ευρέως διαδεδομένης ανασφάλειας και πόνου που προκαλούν αυτά τα “φοβερά” όπλα ιδίως μεταξύ των πολιτών και των παιδιών.

Ads