Ο τραγουδιστής της χιπ-χοπ σκηνής Wyclef Jean δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των υποψηφίων που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στην Αϊτή, σύμφωνα με όσα δήλωσε μέλος της προσωρινής εφορευτικής επιτροπής στο Reuters, ζητώντας να μην κατονομαστεί. «Δεν είναι στον κατάλογο αυτή τη στιγμή», είπε.

Ads

Ακόμα, υποστήριξε ότι η υπηρεσία ελέγχου των υποψηφίων έκρινε πως η υποψηφιότητα του Jean δεν πληρούσε πολλές προϋποθέσεις. Ωστόσο, η επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως τα ονόματα όλων των υποψηφίων για την προεδρία το απόγευμα σήμερα.

Ο 40χρονος τραγουδιστής, που είναι πολύ δημοφιλής στην πατρίδα του, είχε καταθέσει την υποψηφιότητά του στις αρχές του μήνα, μαζί με άλλους 34 υποψηφίους. O Wyclef Jean, αστέρι της χιπ χοπ και πρώην μέλος των Fugees, έχει γεννηθεί στην Αϊτή. Όπως είπε πάντως σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η εκπαίδευση, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η προσέλκυση επενδύσεων.

Πολλοί τον επικρίνουν επειδή είναι ένας «υποψήφιος της διασποράς» και δεν μιλά ούτε γαλλικά ούτε την κρεολική, τις δύο επίσημες γλώσσες της Αϊτής. Αρκετοί είναι όμως και εκείνοι που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του. Την Πέμπτη, περίπου 300 άτομα διαδήλωσαν το βράδυ έξω από την έδρα του Εκλογικού Συμβουλίου της Αϊτής εκφράζοντας την υποστήριξη τους στην υποψηφιότητα του τραγουδιστή.

Ads

Παρά την δυνατή βροχή, εκατοντάδες νέοι βγήκαν στους δρόμους τραγουδώντας και συγκεντρώθηκαν μπροστά από το γραφείο του οργανισμού. Η διαδήλωση οργανώθηκε λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό από τα μέσα ενημέρωσης ότι η υπηρεσία ελέγχου των υποψηφίων έκρινε πως η υποψηφιότητα του Jean δεν πληρούσε πολλές προϋποθέσεις.