Εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή έχει πραγματοποιηθεί σε μεγάλο τμήμα των παράκτιων περιοχών της βορειοανατολικής Αυστραλίας λόγω των πλημμύρων που σημειώθηκαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ πάνω από 12 πόλεις βρίσκονται καλυμμένες με νερό.

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Άντριου Φρέιζερ περιέγραψε τις πλημμύρες ως «καταστροφή βιβλικών διαστάσεων» και εκτίμησε ότι οι ζημιές θα ξεπεράσουν το 1 δις δολάρια Αυστραλίας [980 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, περίπου 747 εκατ. ευρώ].

Η πόλη Ρόκχαμπτον, 600 χλμ. βόρεια της πολιτειακής πρωτεύουσας Μπρισμπέιν, με πληθυσμό 77.000, αποκλείστηκε, και το 40% των σπιτιών σε αυτή αναμένεται να πλημμυρίσει τις επόμενες ημέρες καθώς τα νερά θα φθάσουν τα 30 πόδια (9 μέτρα).

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας εκτίμησε ότι τα νερά των πλημμυρών στην πόλη μπορεί να φθάσουν τα εννιά μέτρα την Δευτέρα και να ξεπεράσουν τα 9,4 μέτρα την Τετάρτη.

Ads

Τμήματα του Κουίνσλαντ ενδέχεται να μείνουν αποκλεισμένα για ημέρες, καθώς οι πλημμύρες προκάλεσαν πλήρη αναστολή στην οικονομική δραστηριότητα, με τα ανθρακωρυχεία και τη γεωργία να πλήττονται ιδιαίτερα.

Μια γυναίκα 41 ετών η οποία εξαφανίστηκε όταν προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητό της τον πλημμυρισμένο ποταμό Λίτσχαρτ, επιβεβαιώθηκε ότι έχει πεθάνει. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η σορός της βρέθηκε περίπου 2 χλμ. μακρύτερα. Ένας ενήλικος και τρία παιδιά που επέβαιναν στο όχημα διασώθηκαν.

Οι βροχοπτώσεις έχουν εξασθενίσει αλλά τα νερά φθάνουν σταδιακά από τα ποτάμια συστήματα στις ακτές. Δρόμοι και τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου έχουν κοπεί κατά μήκος των ανατολικών ακτών, ενώ το Ρόκχαμπτον πλημμυρίζει αργά. Σε ορισμένες περιοχές τα νερά έχουν φθάσει τα 8,8 μέτρα.