Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7.4 βαθμών σημειώθηκε τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) στην Νέα Ζηλανδία, μόλις 7 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Κράιστσερτς, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS ). Η πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας υπέστη εκτεταμένες ζημιές, καθώς ισοπεδώθηκαν κτίρια, καταστράφηκαν δρόμοι και προκλήθηκαν διακοπές στο ηλεκτρικό, υδατικό και αποχετευτικό δίκτυο.

Ads

Ο σεισμός, το επίκεντρο του οποίου ήταν 30 χιλιόμετρα δυτικά της μεγαλύτερης πόλης του Νότιου Νησιού, σε εστιακό βάθος 33 χιλιομέτρων, έγινε στις 4:35 του Σαββάτου τοπική ώρα (19:35 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας). Η έκταση των ζημιών δεν θα γίνει γνωστή πριν από το ξημέρωμα, ανέφεραν πληροφορίες.

Μετασεισμοί εξακολουθούσαν να ταρακουνούν το Κράιστσερτς, καθώς οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κατακλύζονταν από τηλεφωνήματα και η αστυνομία απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να μην χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα και να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Η αστυνομία απέκλεισε τον κεντρικό εμπορικό τομέα, όπου οι δρόμοι φέρονται να έχουν αποκλειστεί από την πτώση των προσόψεων κτιρίων που κατέρρευσαν και από σπασμένα τζάμια.

Ads

Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για θανάτους ή σοβαρούς τραυματισμούς και δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι.

Η πόλη Κράιστσερτς βρίσκεται στην ανατολική ακτή και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας με πληθυσμό 342.000 κατοίκων.