Η κυριαρχία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, η αύξηση της δύναμης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, η επιτυχία του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος να ξεπεράσει το εθνικό όριο του 10% καθώς και η επιτυχία των ανεξάρτητων Κούρδων που φαίνεται ότι θα αυξήσουν τον αριθμό των βουλευτών τους, είναι τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα μέχρι στιγμής συγκεντρωτικά αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί στην Τουρκία./blockquote>

Ads

Με ποσοστό 50,3% (46,6% στις εκλογές του 2007) κερδίζει τις εκλογές στην Τουρκία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων και εκλέγει 326 βουλευτές, κατά τέσσερις λιγότερους από την πλειοψηφία που απαιτείται για να αλλάξει το Σύνταγμα μόνο με τις δικές του ψήφους.

Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 25,9% (20,9) που εκλέγει 135 βουλευτές, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 13,1% (14,3%) που εκλέγει 54 βουλευτές και τέλος οι ανεξάρτητοι που υποστηρίζει το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας με 5,6% (5,4) το οποίο ωστόσο εκλέγει 35 βουλευτές, ενώ το 2007 είχε εκλέξει 20.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα σχηματίσει για τρίτη συνεχόμενη φορά αυτοδύναμη κυβέρνηση και μάλιστα αυξάνοντας το ποσοστό του κόμματός του. Το μοναδικό του πρόβλημα είναι το ότι δεν κατακτά την πλειοψηφία των 330 βουλευτών.

Ads

Εν τω μεταξύ, αρκετά άτομα τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί, και περίπου 40 συνελήφθησαν σε αρκετά επεισόδια που συνδέονται με τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το πιο σημαντικό περιστατικό σημειώθηκε σε συνοικία της Άγκυρας, όταν μια ομάδα επιτέθηκε βίαια σε υποστηρικτές του κυβερνητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), κατηγορώντας τους για νοθεία σε εκλογικό τμήμα, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Το κυβερνών κόμμα πιστώνεται την βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας και τον τερματισμό των προηγούμενων χαοτικών κυβερνητικών συνασπισμών, στρατιωτικών πραξικοπημάτων και αποτυχημένων ξένων δανείων. Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον Ερντογάν να κερδίζει άνετα άλλα τέσσερα χρόνια μονοκομματικής εξουσίας.

Ωστόσο, ζήτημα παραμένει η διαφορά που θα προκύψει στις σημερινές εκλογές, καθώς ο Ερντογάν χρειάζεται κάτι παραπάνω από απλή πλειοψηφία
για να προωθήσει το σχέδιο του να καταρτίσει νέο Σύνταγμα, αντικαθιστώντας εκείνο του 1982, που είχε ψηφιστεί δύο χρόνια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Σεπτεμβρίου του 1980. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το νέο Σύνταγμα θα βασίζεται σε δημοκρατικές και πλουραλιστικές αρχές που θα φέρουν την Τουρκία πιο κοντά στα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Πολλοί ξένοι επενδυτές χαρακτηρίζουν το συντηρητικό AK ως το πιο φίλα προσκείμενο στις αγορές κόμμα στην Τουρκία, αλλά οι επικριτές του Ερντογάν τον θεωρούν απολυταρχικό.
Εκφράζουν φόβους ότι θα αποπειραθεί να μετατρέψει το πολιτικό σύστημα σε προεδρικό και θα επιδιώξει να εκλεγεί ο ίδιος πρόεδρος στο μέλλον, επισημαίνοντας επίσης παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από κρατικές υπηρεσίες, τις συλλήψεις δημοσιογράφων που επικρίνουν την κυβέρνηση, το διευρυνόμενο χάσμα πλουσίων-φτωχών.

Στην απερχόμενη βουλή το AK είχε τις 331 από τις 550 έδρες και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα τις διατηρήσει αν δεν τις αυξήσει. Το AK χρειάζεται τουλάχιστον 330 έδρες για να έχει την δυνατότητα να προκηρύξει δημοψήφισμα για την κατάρτιση νέου Συντάγματος. Στην περίπτωση που αποσπάσει πλειοψηφία δύο τρίτων θα είναι σε θέση να τροποποιήσει το Σύνταγμα χωρίς να χρειάζεται καν δημοψήφισμα.

«Οι εκλογές αυτές δεν αφορούν το ποιος θα κερδίσει, αλλά το εάν και κατά πόσον το AK θα κερδίσει με αρκετά μεγάλη πλειοψηφία ώστε να αλλάξει το Σύνταγμα», σύμφωνα με το Σινάν Ιλγκέν του Κέντρου Μελετών για την Οικονομία και την Εξωτερική Πολιτική της Κωνσταντινούπολης.μΤο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), οι δημοσκοπήσεις το φέρουν ικανό να συγκεντρώσει από 25% ως 30% των ψήφων.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει υπερδιογκωθεί, η οικονομία έχει υπερθερμανθεί και η ανεργία μεταξύ των νέων είναι υψηλή, σε μια χώρα όπου ο μέσος όρος ηλικίας φθάνει τα 28 χρόνια.