Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 68 τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα και στόχο σιίτες προσκυνητές στην ιερή πόλη του Ιράκ Κερμπάλα.

Ads

Στην πρώτη επίθεση, ένα αυτοκίνητο εξερράγη σε χώρο στάθμευσης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά και να τραυματισθούν 18 άνθρωποι.

Ένα δεύτερο παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη λίγες ώρες αργότερα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 και να τραυματισθούν τουλάχιστον 50 άνθρωποι.

Οι επιθέσεις είχαν στόχο σιίτες προσκυνητές που μετέβαιναν πεζή στο τέμενος του Ιμάμη Χουσέιν στην Κερμπάλα, η οποία βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης. Πολλοί προσκυνητές μετέχουν σε ετήσιο τελετουργικό που σηματοδοτεί τις 40 ημέρες πένθους για το θάνατο του εγγονού του Προφήτη Μωάμεθ, του Χουσέιν, ο οποίος πιστεύεται ότι σκοτώθηκε στη διάρκεια της Μάχης της Κερμπάλα το έτος 680.

Ads

Περίπου 30.000 μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί μέσα και γύρω από την ιερή σιιτική πόλη για να προσπαθήσουν να αυξήσουν την ασφάλεια για τις τελετές, οι οποίες κορυφώνονται αύριο Τρίτη.