Τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου αποφάσισε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, το οποίο θα εξετάσει τις καταγγελίες για τις παρατυπίες στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρεται σε διάταγμα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ads

Το πενταμελές δικαστήριο θα είναι αρμόδιο να λαμβάνει «κάθε καταγγελία» που θα αφορά τις εκλογές αυτές, όπως διευκρίνισε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 18ης Σεπτεμβρίου αποτελούν αντικείμενο διένεξης μεταξύ της Γενικής Εισαγγελίας του Αφγανιστάν και της Ανεξάρτητης Εφορευτικής Επιτροπής (CEI). Η τελευταία είχε ακυρώσει το ένα τέταρτο των ψηφοδελτίων καθώς και την εκλογή 24 υποψηφίων που είχαν ανακηρυχθεί νικητές στις περιφέρειές τους.

Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF) υποστήριξε σήμερα ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν θα κλιμακωθεί το 2011, καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να καταδιώκουν τους αντάρτες.

Ads

«Δεν υπάρχει τέλος στην περίοδο των μαχών. Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε τους Ταλιμπάν σε όλη τη χώρα», είπε ο εκπρόσωπος της ISAF, ταξίαρχος Γιόζεφ Μπλοτζ. «Θα δούμε περισσότερη βία το 2011», πρόσθεσε.