Εθνικό πένθος μιας εβδομάδας κηρύχθηκε στην Πολωνία για τον θάνατο του προέδρου της χώρας Λεχ Κατσίνσκι, από τη συντριβή του προεδρικού αεροπλάνου το Σάββατο. Νεκροί και οι 97 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων η σύζυγος του προέδρου και δεκάδες πολωνοί αξιωματούχοι. Ημέρα πένθους κηρύχθηκε η αυριανή για τη Ρωσία, τις Βρυξέλλες, την Ουκρανία ενώ στη Λιθουανία κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος από αύριο.

Ads

Δύο λεπτά σιγής τηρήθηκαν σήμερα λίγο μετά από τη μία το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) σε ολόκληρη την Πολωνία. Πλήθος ανθρώπων τήρησε τα δύο λεπτά σιγής έξω από το προεδρικό μέγαρο στο ιστορικό κέντρο της Βαρσοβίας, μπροστά σε μία θάλασσα από κεριά και λουλούδια τα οποία είχαν τοποθετηθεί εκεί από το Σάββατο.

Ρώσοι και Πολωνοί ειδικοί άρχισαν να εξετάζουν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους ενώ οι πρώτες πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η συντριβή είναι αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους. Την τεχνική βλάβη ως αιτία της συντριβής απέκλεισαν σήμερα Ρώσοι πραγματογνώμονες. Το πρακτορείο Interfax, το οποίο επικαλείται τον επικεφαλής της έρευνας Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, μετέδωσε ότι το αεροσκάφος TU-154 ήταν σε άριστη κατάσταση.

Ο Ρώσος ειδικός δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του πιλότου με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου του Σμολένσκ δεν αναφέρθηκε η ύπαρξη κάποιου τεχνικού προβλήματος. Σύμφωνα με το Interfax, ο καταγραφέας ήχου έδειξε ότι ο πιλότος έκανε αρκετές προσπάθειες να προσγειωθεί παρά τις προειδοποιήσεις για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή. Ο υποδιοικητής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αλεξάντερ Αλιόσιν τόνισε πως οι ρωσικές αεροπορικές αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για την τραγωδία στους πιλότους.

Ads

Πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν ότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο Σέβερνι ήταν κλειστό λόγω της πυκνής ομίχλης, που επικρατούσε στην περιοχή, γι’ αυτό και προτάθηκε στον Πολωνό πιλότο να προσγειώσει το αεροσκάφος είτε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ, είτε στη Μόσχα. Εκείνος αρνήθηκε και πραγματοποίησε επανειλημμένες προσπάθειες να προσγειώσει το αεροσκάφος στην περιφέρεια του Σμολένσκ, λίγο έξω από την πόλη Πετσόρσκ. Η τέταρτη προσπάθεια ήταν και η μοιραία, καθώς το αεροσκάφος ακούμπησε κλαδιά δέντρων, κατέπεσε και ανεφλέγη, απέχοντας περί τα 300-400 μέτρα από το διάδρομο προσγείωσης.

Η ρωσική εισαγγελία που έχει αναλάβει την υπόθεση ανακοίνωσε πως άρχισε έρευνα για «πιθανές παραβιάσεις των κανόνων αεροπορικής ασφάλειας» που οδήγησαν στο θάνατο τόσων ανθρώπων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών Αλεξάντερ Μπαστρίκιν περισσότεροι από σαράντα Ρώσοι ειδικοί εξετάζουν τον τόπο της καταστροφής.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βαλντιμίρ Πούτιν που συντονίζει την έρευνα που διεξάγεται για το δυστύχημα, συναντήθηκε με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλτ Τασκ στον τόπο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος και τοποθέτησαν λουλούδια, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Nοvosti. Οι δύο πρωθυπουργοί που μιλούσαν μεταξύ τους ρωσικά, παρακολούθησαν το έργο των σωστικών συνεργείων.

Ο Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, δίδυμος αδερφός του άτυχου προέδρου, αναγνώρισε το πτώμα του αδελφού του, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Στον απόηχο του δυστυχήματος, ο ασκών χρέη προέδρου στην Πολωνία, Μπρονισλάβ Κομορόβσκι δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην ανακοίνωση προεδρικών εκλογών εντός 14 ημερών και διεξαγωγή τους στις επόμενες 60 ημέρες. «Είναι καθήκον μου να ανακοινώσω την ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών εντός των επόμενων 14 ημερών ενώ οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν στις επόμενες 60 ημέρες από την ανακοίνωσή τους. Θα το κάνω μετά από διαβουλεύσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα στο κοινοβούλιο», είπε ο κ. Κομορόβσκι.