«Πράσινο φως» για την καταβολή των νέων δόσεων των πακέτων στήριξης της ΕΕ έλαβαν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, καθώς οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι οι δύο χώρες τήρησαν τους όρους που είχαν συμφωνηθεί προβαίνοντας σε περικοπές των δαπανών στον προϋπολογισμό και προχωρώντας σε λήψη μέτρων και προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Ads

Σε ανακοινωθέν της, η ΕΕ ανέφερε ότι η ιρλανδική και η πορτογαλική κυβέρνηση «επέδειξαν τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες τους στα δημοσιονομικά και στο χρηματοοικονομικό τομέα καθώς και σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα».

Η Ιρλανδία αναμένεται να λάβει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τους εταίρους της στην ευρωζώνη ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου και άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ τον Οκτώβριο.

Το ΔΝΤ -το οποίο καταβάλλει το εν τρίτον του ποσού των πακέτων στήριξης-αναμένεται να εισφέρει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ η Βρετανία, που δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, αναμένεται να εισφέρει 500 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο ενός τριετούς δανείου ύψους 67,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που η ΕΕ και το ΔΝΤ συμφώνησαν το Νοέμβριο να δώσουν στην Ιρλανδία.

Ads

Η Πορτογαλία, από την πλευρά της, αναμένεται να λάβει συνολικά 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ να προέρχονται από τις χώρες της ευρωζώνης και τα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΔΝΤ. Τα δάνεια εντάσσονται σε ένα πακέτο στήριξης ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε τον Μάιο.