Δύο βίντεο που ανακαλύφθηκαν τυχαία «καίνε» CIA και αποδεικνύουν τη συμμετοχή και τρίτων χωρών στα αμφιλεγόμενα «προγράμματα ανακρίσεων», γεγονός που έως σήμερα οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αρνούνταν κατηγορηματικά.

Ads

Ο Ραμζί Μπιναλσίμπ, πρώην φοιτητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, κατηγορείται για καθοριστική συμμετοχή στην προετοιμασία και διάπραξη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Αρχικά αναμενόταν να παρεπεμφθεί σε δίκη ενώπιον στρατιωτικού δικαστηρίου, που συστάθηκε ειδικά για τους κρατούμενους του Γκουαντανάμο, όπου εξακολουθεί να βρίσκεται ο Μπιναλσίμπ και το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έχει δεσμευτεί να κλείσει.

Τώρα η πολιτική αγωγή έχει στην κατοχή της δύο βίντεο του Ράμζι Μπιναλσίμπ την ώρα που ανακρίνεται σε μυστική φυλακή στο Μαρόκο. Όταν η CIA εξαφάνισε κάθε ίχνος των 92 βίντεο από τις ανακρίσεις των άλλων φερόμενων ως υπόπτων για την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου πίστευε πως δεν θα υπήρχαν πλέον στοιχεία εκείνης της περιόδου. Ωστόσο, τα επίμαχα βίντεο ανακαλύφθηκαν από εργαζόμενο κρυμμένα κάτω από ένα γραφείο στο Αντιτρομοκρατικό Κέντρο της CIA. Εκτός από τις μεθόδους ανάκρισης των ΗΠΑ προσφέρουν πληροφορίες και για το ποιες χώρες και σε πιο βαθμό προσέφεραν βοήθεια στην Ουάσιγκτον για τη σύλληψη και την ανάκριση ατόμων που θεωρήθηκαν ύποπτα για τρομοκρατία.

Η μαγνητοσκόπηση έχει λάβει χώρα στο Ραμπάτ το 2002 σε ένα κτίριο που η CIA χρησιμοποιούσε ως χώρο ανακρίσεων. Ο εισαγγελέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος ήδη διερευνά κατά πόσον η καταστροφή προηγούμενων βίντεο – ντοκουμέντων ήταν νόμιμη, εξετάζει τώρα σε τι οφείλεται η καθυστέρηση της αποκάλυψης των βίντεο του Ράμζι Μπιναλσίμπ με δεδομένο μάλιστα ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ήδη δύο φορές τη Δικαιοσύνη πως τα βίντεο αυτά δεν υπήρξαν ποτέ.

Ads

Τα συγκεκριμένα βίντεο θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ασκήσουν δίωξη εναντίον του Ραμζί Μπιναλσίμπ, ο οποίος χαρακτηρίζεται μάλιστα ως ο «διαμεσολαβητής-κλειδί» της Αλ Κάιντα για την οργάνωση της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς όπως ισχυρίζονται οι συνήγοροί του μπορούν να αποδείξουν ότι κακοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων. Αυτή τη στιγμή πάντως, ο Μπιναλσίμπ θεωρείται διανοητικά ασταθής, ενώ του χορηγούνται ισχυρά αντι-ψυχωτικά φάρμακα.

Αν τα βίντεο πάντως αποτελέσουν τεκμήριο στη δίκη θα αποδείξουν και το ρόλο του Μαρόκο στο πρόγραμμα καταπολέμησης της τρομοκρατίας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του οποίου η CIA κρατούσε παράνομα φερόμενους ως τρομοκράτες σε μυστικές φυλακές σε άλλες χώρες.

Η CIA πάντως αρνείται τη σχέση της με τα βίντεο υποστηρίζοντας πως δεν απεικονίζουν μέρος των προγραμμάτων κράτησης. Η αλήθεια είναι ότι από τα βίντεο αυτά αποδεικνύεται ότι πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αλλά την ευθύνη για την εκτέλεση του έχει το Μαρόκο.