Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Υεμένης καταρτίζουν από κοινού κατάλογο με δυνητικούς στόχους στην Υεμένη, σύμφωνα με το CNN που επικαλείται πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, εξετάζονται στόχοι για την περίπτωση που ο πρόεδρος Ομπάμα διατάξει να υπάρξει στρατιωτικό πλήγμα σε αντίποινα για την απόπειρα ανατίναξης αεροπλάνου της Delta Airlines, τα Χριστούγεννα.

Ads

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών στο συγκεκριμένο ζήτημα, οι ΗΠΑ θα δώσουν πληροφορίες και μέσα για να πραγματοποιηθούν τα χτυπήματα, ωστόσο δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσουν επισήμως την εμπλοκή τους, ανάφερε το CNN. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αεροπορικά χτυπήματα με πυραύλους, μαχητικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με την συναίνεση της κυβέρνησης της Υεμένης. Ανάλογη πολιτική έχει ακολουθηθεί και στο Πακιστάν.

Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη για την απόπειρα εκδήλωσης τρομοκρατικής ενέργειας, διεκδίκησε η οργάνωση Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου, ωστόσο χθες Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν σίγουρα πως το δίκτυο της Αλ Κάιντα σχεδίασε την επίθεση, αλλά πληροφορίες δείχνουν πως υπάρχει σχέση.

Μιλώντας στο BBC ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης, Αμπου Μπακρ αλ Κίρμπι, δήλωσε ότι υπάρχουν υποψίες ότι εκατοντάδες μέλη της Αλ Κάιντα δραστηριοποιούνται στην Υεμένη και σχεδιάζουν επιθέσεις παρόμοιες με αυτήν εναντίον του αμερικανικού αεροσκάφους τα Χριστούγεννα. Ο υπουργός έκανε επίσης έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια ως προς την εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας και πρόσθεσε πως η συνεργασία με τις δυτικές χώρες στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών πρέπει να βελτιωθεί.

Ads

Ο Υεμένιος υπουργός εκτίμησε τον αριθμό των μελών της Αλ Κάιντα στη χώρα, στα 200 ως 300 και υπογράμμισε πως πρέπει υπάρχει στενή συνεργασία με τις δυτικές χώρες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Εντελώς απαράδεκτη αυτή η κατάσταση»

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι «συστηματικά σφάλματα ήταν αυτά που οδήγησαν στο να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος της Delta Airlines, ένας γνωστός στις αρχές, εξτρεμιστής με εκρηκτικά», αναφορικά με την αποτυχημένη απόπειρα του Νιγηριανού που συνελήφθη στο Ντιτρόιτ την ημέρα των Χριστουγέννων.

«Όταν η κυβέρνηση μας είχε πληροφορίες για ένα γνωστό εξτρεμιστή και οι πληροφορίες αυτές δεν αξιοποιήθηκαν όπως έπρεπε για να αντιδράσουμε όπως έπρεπε, κι αυτός ο εξτρεμιστής που είχε επιβιβαστεί στο αεροσκάφος με τα επικίνδυνα εκρηκτικά θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή σε περίπου 300 ανθρώπους»,τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση αυτή εντελώς απαράδεκτη.