Ογκώδης ήταν η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία, στην πλατεία Ινονού, με δεκάδες χιλιάδες Τουρκοκυπρίους να διαμαρτύρονται εναντίον της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν. Κύριο αίτημα των διαδηλωτών αποτελούσε η αυτοδιοίκηση και η μείωση της επίδρασης και του ελέγχου της Τουρκίας στο ψευδοκράτος. Εν τω μεταξύ διαδηλωτές που επιχείρησαν να αναρτήσουν σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας απωθήθηκαν από δυνάμεις της αστυνομίας του κατοχικού καθεστώτος. Αναρτήθηκαν πάντως σημαίες των κατεχόμενων και της Τουρκίας, ενώ δεν υπήρξε κανένα υβριστικό πανό. Τα μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας ήταν δρακόντεια.

Ads

Το παρών στην εξέδρα του συλλαλητηρίου έδωσαν οι ηγεσίες όλων των πολιτικών κομμάτων στα κατεχόμενα με εξαίρεση κόμμα Εθνικής Ενότητας που στηρίζει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Η αστυνομία προσπάθησε να αποτρέψει πορεία από τα γραφεία της εφημερίδας Αφρίκα, της πολιτικής κίνησης «Γιασεμί», της οποίας ηγείτο ο γνωστός Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ. Οι διαδηλωτές είχαν πανό στο οποίο αναγραφόταν «είμαστε, άραγε, οι τελευταίοι κάτοικοι αυτού του τόπου;»

Τα μέλη του κινήματος κρατούσαν σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και πλακάτ με συνθήματα εναντίον της συνεχιζόμενης παρουσίας του τουρκικού στρατού. Τότε η αστυνομία του κατοχικού καθεστώτος τους ζήτησε να αφήσουν τις σημαίες και τα πλακάτ και όταν εκείνοι αρνήθηκαν, ακολούθησαν μικροσυμπλοκές και συνελήφθη ένας Τουρκοκύπριος. Οι αστυνομικές δυνάμεις απέσπασαν τις κυπριακές σημαίες και τα πανό, αφήνοντας στη συνέχεια τους διαδηλωτές να φθάσουν στο χώρο της συγκέντρωσης.

Ads

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ σημείωσε πως οι δολοφονικές απόπειρες σε βάρος του δεν φαίνεται να ενδιαφέρουν το καθεστώς, ούτε φυσική η σύλληψη των δραστών, ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαθής και ανέχεται να είναι διχοτομημένη μια χώρα-μέλος της.