Ένας ιρανός πυρηνικός επιστήμονας σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε σε δύο διαφορετικές επιθέσεις σήμερα το πρωί στην Τεχεράνη, μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως επρόκειτο για εκρήξεις παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων στην Τεχεράνη. Οι δράστες, οι οποίοι επέβαιναν σε μηχανή, τοποθέτησαν τις βόμβες εν κινήσει στα παράθυρα των οχημάτων.

Ads

Μοσάντ και CIA βλέπει πίσω από τις επιθέσεις η Τεχεράνη

Εν το μεταξύ η Τεχεράνη στρέφει τα βέλη κατά ΗΠΑ και Ισραήλ για τις σημερινές αιματηρές επιθέσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μοσταφά Μοχαμάντ Νατζάρ κατηγόρησε για τις επιθέσεις τη Μοσάντ και τη CIA και υποστήριξε ότι στόχο ήταν «να σταματήσουν τις επιστημονικές προόδους μας». «Αυτή η απελπισμένη πράξη τρομοκρατίας (…) δείχνει την αδυναμία τους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ads

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ κατήγγειλε «τους σιωνιστές τρομοκράτες και τους αλλαζονικούς υπερασπιστές τους στη Δύση».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί προειδοποίησε τους «εχθρούς του Ιράν» ότι «η υπομονή των Ιρανών έχει όρια».

Οι δύο φυσικοί που έγιναν στόχοι των επιθέσεων φαίνεται πως είχαν σημαντικές ευθύνες στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και σχέσεις με το υπουργείο Αμυνας.

Ο καθηγητής Μαζίντ Σαχριαρί, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο πανεπιστήμιο Σαχίντ Μπεχεστί και μέλος της Ενωσης Πυρηνικών του Ιράν σκοτώθηκε όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του. Η σύζυγός του τραυματίστηκε, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, το αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αλαμ και το πρακτορείο Fars.

Ο καθηγητής Φερεϊντούν Αμπασί, φυσικός με ειδικότητα στις ακτίνες λέιζερ, τραυματίστηκε, όπως και η σύζυγός του, από έκρηξη βόμβας που επίσης είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του στο ίδιο πανεπιστήμιο στο οποίο δίδασκε και αυτός.

Μετά την διπλή επίθεση, ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί προειδοποίησε τους «εχθρούς του Ιράν να μην παίζουν με τη φωτιά, γιατί η υπομονή του ιρανικού λαού έχει όρια και εάν εξαντληθεί οι εχθροί μας θα υποστούν τις συνέπειες».

«Ο Σαχριανί ήταν μαθητής μου. Ηταν υπεύθυνος ενός από τα μεγάλα προγράμματα του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενεργείας. Υπόσχομαι να δώσω στο ιρανικό έθνος πολλούς Σαχριανί για να τον αντικαταστήσουν», τόνισε ο Σαλαχί και υπογράμμισε ότι το Ιράν «θα επιταχύνει την πυρηνική του πορεία».

Σημειώνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια ακόμη δύο πυρηνικοί επιστήμονες έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις και η ηγεσία του Ιράν υποψιάζεται ότι αυτές αποτελούν μέρος σχεδίου δυτικών δυνάμεων για την υπονόμευση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

“Δικαίωμα του Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο”

Εν το μεταξύ σε σημερινές του δηλώσεις, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, τόνισε ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα να εμπλουτίζει ουράνιο και να παράγει καύσιμο για τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις και αυτό το δικαίωμα δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

«Ο ολοκληρωμένος κύκλος εμπλουτισμού και η παραγωγή καυσίμου είναι βασικά δικαιώματα των χωρών μελών (της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας) και δεν είναι διαπραγματεύσιμα» σημείωσε ο Ιρανός πρόεδρος.