Χρόνο στον Άσαντ ζητά να δοθεί η Μόσχα προκειμένου ο Σύρος πρόεδρος να εφαρμόσει «τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει». Η Μόσχα δηλώνει ξεκάθαρα αντίθετη με τις εκκλήσεις της Δύσης για παραίτηση του Ασάντ. Την ίδια ώρα, η Ευρώπη εξετάζει την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαιοειδών από τη χώρα και στις συναλλαγές με συριακές επιχειρήσεις -όπως επέβαλαν οι ΗΠΑ. Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες θα συναντηθούν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν αν θα προχωρήσουν σε αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις κατά της Συρίας.

Ads

«Η Μόσχα είναι αντίθετη με τις εκκλήσεις ΗΠΑ και ΕΕ για αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ από την εξουσία και θεωρεί ότι χρειάζεται χρόνο για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις» ανέφερε πηγή του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών που επικαλείται το πρακτορείο Interfax. «Δεν υποστηρίζουμε τέτοιου είδους εκκλήσεις και πιστεύουμε ότι απαραίτητο τώρα να δώσουμε στο καθεστώς το προέδρου Ασαντ χρόνο να εφραμόσει όλες τις μεταρρυθμιστικές διαδικασίες που έχουν ανακοινωθεί» δήλωσε η πηγή.

Οι «27» έχουν ήδη επιβάλει διπλωματικούς περιορισμούς σε 35 υψηλά ιστάμενους Σύρους αξιωματούχους, του Άσαντ συμπεριλαμβανομένου, μαζί με πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων. Οι διαβουλεύσεις της Παρασκευής ενδέχεται επίσης να «εμπλουτίσουν» αυτήν τη λίστα με περισσότερα πρόσωπα ή και εταiρείες.

Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο Reuters, μεταδίδει μαρτυρίες ακτιβιστών σύμφωνα με τις οποίες άνδρες των συριακών δυνάμεων ασφαλείας χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά προκειμένου να απωθήσουν διαδηλωτές που ζητούσαν την απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ στην πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ και στo νότιο Υψίπεδο Χαουράν. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Ads

Παράλληλα, ο ΟΗΕ πρόκειται να στείλει αύριο ομάδα παρατηρητών στη Συρία προκειμένου να αξιολογήσουν την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα μετά τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Δαμασκός έχει δεσμευτεί να επιτρέψει «πλήρη πρόσβαση όπου επιθυμούμε να πάμε». Η επικεφαλής επί ανθρωπιστικών θεμάτων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος δήλωσε ότι οι παρατηρητές «θέλουν να επικεντρωθούν στις περιοχές όπου υπάρχουν πληροφορίες για συγκρούσεις», προσθέτοντας ότι η επίσκεψή τους θα αρχίσει το Σάββατο.

Η συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση ακολουθεί την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Τετάρτη ο Ασαντ και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, κατά την οποία ο Σύρος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι στρατιωτικές και αστυνομικές επιχειρήσεις κατά των αντιφρονούντων έχουν σταματήσει και ότι θα συνεργαστεί με ανθρωπιστική αποστολή του ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς για πολλές εβδομάδες να επιτραπεί η πρόσβαση επιθεωρητών στη Συρία. Ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν συλληφθεί από το Μάρτιο όταν ξεκίνησαν οι αναταραχές και η καταστολή τους από την κυβέρνηση.

Πολιτικό συνασπισμό συγκροτούν οι αντικαθεστωτικοί στη Συρία

«Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης» (SRGC) ονομάστηκε ο συνασπισμός που δημιούργησαν σήμερα 44 οργανώσεις και επιτροπές συντονισμού των διαδηλώσεων των αντικαθεστωτικών της Συρίας. Στόχοι του SRGC η πτώση του καθεστώτος Άσαντ και η δράση των εξεγερμένων σε πολιτικό επίπεδο. Συγχρόνως, οι διαδηλώσεις σ’ όλη τη χώρα συνεχίζονται, όπως και η καταστολή τους από τις δυνάμεις του προέδρου Άσαντ.

Ο στόχος του συνασπισμού όπως δήλωσαν οι αντικαθεστωτικοί είναι να “συσφίξει” τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε πολιτικό επίπεδο ώστε να “επιτευχθεί η πτώση του καθεστώτος του Άσαντ και η αποκατάσταση ενός δημοκρατικού κράτους, ενός κράτους δικαίου και οργάνων που εγγυώνται την ελευθερία, την ισότητα όλων των πολιτών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Επιπλέον, στην ανακοίνωσή του, ο νέος συνασπισμός τονίζετει “την επιτακτική ανάγκη να ενοποιηθεί η δράση των επαναστατών σε επίπεδο πολιτικό και ΜΜΕ, με στόχο την πτώση του καθεστώτος και των οργάνων καταστολής”.

Ο συνασπισμός δεσμεύτηκε επίσης στην ανακοίνωσή του να “τιμήσει το αίμα χιλιάδων μαρτύρων και τις θυσίες δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που προφυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, άλλων που εκτοπίστηκαν και υπέστησαν την καταστολή γιατί υπερασπίστηκαν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του λαού μας”.

Δείτε επίσης Σύσσωμοι οι ηγέτες του κόσμου ζητούν αποχώρηση του Άσαντ και έκτακτο Συμβούλιο του ΟΗΕ