Η οικογένεια του Βρετανού Ακμάλ Σάιχ, που εκτελέστηκε στην Κίνα κατηγορούμενος για διακίνηση ηρωίνης, ζητεί με επιστολή στις βρετανικές αρχές, τη διενέργεια δικαστικής έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του.

Ads

Ο αδερφός του εκτελεσμένου Ακμπάρ Σάιχ απέστειλε επιστολή προς τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

«Η οικογένειά μου διακατέχεται από απίστευτη θλίψη και πόνο εξαιτίας των πολλών ερωτηματικών που παραμένουν αναπάντητα σχετικά με τον θάνατο του Ακμαλ. Εκλιπαρήσαμε την Κίνα να μας δώσει απαντήσεις, τίποτα όμως δεν έγινε. Σας παρακαλούμε λοιπόν να διατάξετε τη διενέργεια δικαστικής έρευνας, ώστε να απαντηθούν ορισμένα ερωτηματικά που έχουμε», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο 53χρονος Ακμαλ Σάιχ, πατέρας τριών παιδιών, συνελήφθη το Σεπτέμβριο του 2007 στο Ουρούμτσι της βορειοδυτικής Κίνας. Η οικογένειά του βεβαιώνει ότι άτομα του κοινού ποινικού δικαίου εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός ότι έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα και ήταν ιδιαίτερα εαυάλωτος, για να τον χρησιμοποιήσουν στη μεταφορά των ναρκωτικών. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Λονδίνου για επιείκεια, οι κινεζικές αρχές παρέμειναν αμετάπειστες και ο Σάιχ εκτελέστηκε την περασμένη Τρίτη.

Ads

Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των κρατουμένων Reprieve (Αναστολή), η οποία στάθηκε στο πλευρό της οικογένειας του Σάιχ, εκτιμά ότι στην περίπτωση αυτή ευσταθεί η διενέργεια δικαστικής έρευνας, βάσει της σχετικής νομοθεσίας του 1988.

Οπως δήλωσε ο Κλάιβ Στάφορντ Σμιθ, διευθυντής της Reprieve, «η οικογένεια του Ακμαλ Σάιχ δεν είχε την παραμικρή πληροφόρηση για τον θάνατό του πριν αυτός ταφεί στο παγωμένο έδαφος του Ουρούμτσι».

«Ουδείς πληροφόρησε την οικογένεια πώς ή σε ποιό μέρος σκοτώθηκε. Ουδείς ανεξάρτητος παρατηρητές είχε τη δυνατότητα να παραστεί στον θάνατό του, να δει το πτώμα του ή να είναι παρών στην κηδεία του», είπε.