Δικαστικά πρόκειται να κινηθούν τα ισπανικά συνδικάτα κατά των μέτρων λιτότητας που ανακοίνωσε η σοσιαλιστική κυβέρνηση, τα οποία περιλαμβάνουν –μεταξύ άλλων- περικοπές μισθών στο δημόσιο τομέα με βασιλικό διάταγμα, παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο.

Ads

Όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο UGT, το οποίο ήδη έχει προγραμματίσει μία απεργία για τις 8 Ιουνίου, πρόκειται να αμφισβητήσει δικαστικά τη νομιμότητα τέτοιων μειώσεων στους μισθούς που βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδιασμού για μειώσεις στον προϋπολογισμό κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Θα προσφύγουμε κατά του βασιλικού διατάγματος για περικοπές στους μισθούς» δήλωσε ο Χούλιο Λακουέρντα, εκπρόσωπος του UGT, του δεύτερου μεγαλύτερου συνδικάτου της Ισπανίας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ύστερα από συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους που ενημέρωσαν τους συνδικαλιστές σχετικά με τις περικοπές των μισθών.

«Πρόκειται για διακωμώδηση του νόμιμου διαπραγματευτικού μας δικαιώματος» τόνισε ο Ενρίκε Φουσούλ του CCOO, του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας.

Ads

Κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι μειώσεις των μισθών, συμπεριλαμβανομένης μίας μείωσης κατά μέσο όρο 5% φέτος για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, θα περιληφθεί σε βασιλικό διάταγμα ύστερα από μία σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου αργότερα σήμερα και οι μειώσεις θα ισχύσουν από τον Ιούνιο.

Την περασμένη εβδομάδα η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε και νέες μειώσεις στις δαπάνες, με στόχο την επιτάχυνση της μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού, ύστερα από την έγκριση από την ΕΕ και το ΔΝΤ ενός πακέτου επείγουσας βοήθειας για τις οικονομίες των χωρών στην ζώνη του ευρώ που αντιμετωπίζουν προβλήματα ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων.Χθες το υπουργικό συμβούλιο της ισπανικής κυβέρνησης έδωσε το πράσινο φως για την υιοθέτηση του πακέτου των μέτρων λιτότητας ενώ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας το 2011, στο 1,3% από 1,8%.

Στους δρόμους της Φλωρεντίας βγήκαν όμως εχθές και 100 Ιταλοί δήμαρχοι αλλά και απλοί πολίτες, για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές στα επιδόματα αναπηρίας, στα κονδύλια που διατίθενται στην Αυτοδιοίκηση αλλά και στην πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης να εντείνει τους φορο-ελέγχους, με στόχο να βρεθούν 25 δις. ευρώ μέχρι το 2012. Μέτρα που επίσης εξετάζει η Ιταλία είναι η μείωση κατά 10%, από ένα ώς τρία χρόνια, των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που κερδίζουν πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως, και ίσως όσων παίρνουν 70.000 καθώς και η μείωση των μισθών υπουργών και βουλευτών, από 5% που είχε προτείνει υπουργός, σε 15%.

Στο πλαίσιο της λιτότητας που είναι πλέον επιβεβλημένη στην Ευρώπη, η Ουγγαρία ανακοίνωσε εχθές τη μείωση σχεδόν κατά το ήμισυ του αριθμού των βουλευτών του κοινοβουλίου της. Έτσι, από εδώ και πέρα το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας θα έχει 200 βουλευτές αντί των 386 που είναι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση αυτή έχει διατυπωθεί και στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, οι ηγέτες των 5 μεγαλύτερων εμπορικών και εργατικών ενώσεων στη Ρουμανία, πρότειναν στην κυβέρνηση την υιοθέτηση νέου πακέτου μέτρων, με επίκεντρο την πάταξη της φοροδιαφυγής, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα και να μην μειωθούν οι μισθοί κατά 25% και οι συντάξεις κατά 15%.Την εκτίμηση ότι, ο αριθμός των Ρουμάνων πολιτών, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, θα διπλασιαστεί, εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, στα οποία περιλαμβάνεται- μεταξύ άλλων- η μείωση κατά 25% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 15% των συντάξεων, διατύπωσε ο πρόεδρος της Ρουμανικής Γερουσίας, Μίρτσεα Γκεοάνα.

Την ίδια στιγμή στη Σερβία, οι οικονομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης διατύπωσαν άποψη ότι οι μισθοί και οι συντάξεις στη Σερβία, δεν πρέπει να «ξεπαγώσουν» πριν από το 2011, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα ελλείμματα, ένεκα του ότι το ζήτημα της χορήγησης αυξήσεων στους μισθούς και στις συντάξεις, έχει συμπεριληφθεί στην ατζέντα των διαβουλεύσεων με το ΔΝΤ. Η πολιτική λιτότητας έχει ήδη αρχίσει να ξεσηκώνει αντιδράσεις στις τάξεις των Σέρβων εργαζομένων, όπως ακριβώς και στις τάξεις των υπόλοιπων κρατών της Ευρώπης, που αναμένεται αν γίνουν πιο έντονες μετά τηνυιοθέτηση δεσμευτικών πακέτων μέτρων.

Κατά της λιτότητας σε Γερμανία και Γαλλία το ΔΝΤ

Κατά του ενδεχομένου υιοθέτησης μέτρων λιτότητας στη Γερμανία και στη Γαλλία τάσσεται ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου , Ντομινίκ Στρος-Καν. Σύμφωνα με τον ισχυρό άνδρα του ΔΝΤ, κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την ανάπτυξη.

«Οι μεγάλες χώρες δεν θα πρέπει να επιβραδύνουν πολύ γρήγορα, διαφορετικά θα ανακόψουν την ανάπτυξη», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ντομινίκ Στρος-Καν, προσθέτοντας ότι ο στόχος για έλλειμμα 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2012-2013 «δεν θα πρέπει να είναι απαράβατος νόμος». «Θα πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα, αλλά να μην το παρακάνουμε», είπε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, τονίζοντας παράλληλα όμως ότι δεν αμφισβητείται η ανάγκη μείωσης του χρέους στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Λιτότητα από τη μία, γαλαντομία από την άλλη…

Την ίδια στιγμή που που όλο και περισσότερες χώρες στην Ευρώπη ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να αυξήσει κατά 1.500 ευρώ (αύξηση 8,5%) το μηνιαίο προϋπολογισμό των 736 ευρωβουλευτών για την πληρωμή των συνεργατών τους, μέτρο που θα ισχύσει από τον επόμενο μήνα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την πληρωμή των βοηθών των ευρωβουλευτών θα φτάσει έτσι τα 19.040 το μήνα για κάθε ευρωβουλευτή, τα οποία προστίθενται στα 7.400 ευρώ που λαμβάνει μηνιαίο μισθό ο κάθε βουλευτής και τα 290 ευρώ την ημέρα που παίρνουν οι βουλευτές για την παρουσία τους στις συνεδριάσεις στο Στρασβούργο ή τις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, το ευρωκοινοβούλιο ζήτησε από τις 27 χώρες μέλη να εγκρίνουν για τον επόμενο χρόνο μία νέα αύξηση, ύψους επίσης 1.500 ευρώ, του φακέλου που προορίζεται για τους βοηθούς των ευρωβουλευτών.