Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφτασε σήμερα στην Ινδονησία, απ’ όπου είναι πολύ πιθανόν να αναχωρήσει νωρίς αύριο, πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, εξαιτίας των κινδύνων προκύπτουν από τα νέφη τέφρας που έχουν προκαλέσει οι εκρήξεις του ηφαιστείου Merapi. Ο αμερικανός και ο ινδονήσιος ομόλογός του συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ασφάλειας, του κλίματος και της ενέργειας.

Ads

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουσίλο Μπάμπανγκ Γιουντχογιόνο και ο αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσαν σήμερα ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας, του κλίματος και της ενέργειας.

Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι η προσπάθεια της Ουάσινγκτον να τείνει χείρα φιλίας στο μουσουλμανικό κόσμο είναι ειλικρινής και θα βοηθήσει στη βελτίωση της ασφάλειας των ΗΠΑ. Ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν η Κίνα να επιτύχει και να προοδεύσει οικονομικά, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί να περιορίσει το Πεκίνο.

Οσο για τις εκλογές της Κυριακής στη Μιανμάρ, τις οποίες κέρδισε το κυβερνών κόμμα που υποστηρίζεται από το στρατό, ο Ομπάμα δήλωσε ότι δεν ήταν ούτε δίκαιες ούτε ελεύθερες. Χθες ο αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι ο στρατός της Μιανμάρ έκλεψε τις εκλογές της Κυριακής, τις πρώτες που γίνονται στη χώρα εδώ και 20 χρόνια.

Ads

Ο Ομπάμα έφτασε σήμερα στην Ινδονησία, τη χώρα στην οποία έζησε τέσσερα χρόνια από το 1967 έως το 1971, όπου συναντήθηκε με τον ινδονήσιο ομόλογό του, ενώ αύριο το πρωί αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στο πανεπιστήμιο της Ινδονησίας.