Ads

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει τη Γαλλία για τις απελάσεις των Ρομά και ζήτησε περισσότερη πληροφόρηση από την κυβέρνηση Σαρκοζί για τις επιχειρήσεις αυτές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει την κατάσταση με τους Ρομά την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

Εσωτερική αναφορά της Κομισιόν αμφισβητεί τη νομιμότητα της απόφασης της κυβέρνησης Σακροζί για την απέλαση των Ρομά από τη Γαλλία. «Η Κομισιόν επιθυμεί λεπτομερή ενημέρωση από τις γαλλικές αρχές για το εάν και σε ποιό βαθμό τα όσα επιβάλει η επιταγή της Ελεύθερης Κίνησης έχει εφαρμοστεί στις πρόσφατες περιπτώσεις” αναφέρουν οι τρεις επίτροποι, συντάκτες της αναφοράς.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει αυτό το περίπλοκο θέμα. Τα μέλη του κοινοβουλίου έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση των Ρομά σε συγκεκριμένες χώρες μέλη της ΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ. Η συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο θα διεξαχθεί στις 7 Σεπτεμβρίου και θα ξεκινήσει στις 15.00 τοπική ώρα ( 16.00 ώρα Ελλάδας).

Ads

Οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης προστατεύουν την ελευθερία της κίνησης και τη μη διάκριση, έτσι η ερμηνεία από τη Γαλλία της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας προκαλεί επικρίσεις από πολλές πλευρές.

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι πριν από την απέλαση πρέπει πρώτα να ληφθεί υπόψη η ηλικία, η υγεία και ο χρόνος που το άτομο αυτό βρίσκεται στη Γαλλία. Η γαλλική κυβέρνηση υποστήριξε ότι τηρεί στο ακέραιο και με συνείδηση την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ότι βοηθά τους Ρομά που απελαύνονται να ενσωματωθούν ενώ υποστήριξε ότι οι περισσότερες απελάσεις είναι με τη βούληση των ιδίων των ατόμων.

Τον τελευταίο μήνα η κυβέρνηση του Παρισιού έστειλε εκτός γαλλικών συνόρων παρίπου 1.000 Ρομά, προς τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, και διέλυσε περισσότερους από δεκαπέντε παράνομους καταυλισμούς. Συνολικά περισσότεροι από 8.000 Ρομά έχουν απελαθεί από το γαλλικό έδαφος από τις αρχές του χρόνου. Η Γαλλία κατέβαλε χρηματική αποζημίωση 300 ευρώ ανά κεφαλή, σε όσους Ρομά συναίνεσαν να απομακρυνθούν από τη χώρα, συν 100 ευρώ για κάθε παιδί. Ο πρόεδρος Σαρκοζί έχει δηλώσει ότι πρόκειται να διαλυθούν περί τους 300 καταυλισμούς Ρομά σε ολόκληρη τη χώρα.

Δικαστήριο ακύρωσε την διαταγή απέλασε 7 Ρομά

Δικαστήριο της νότιας γαλλικής πόλης Λιλ ακύρωσε τη διαταγή απέλασης επτά πολιτών Ρόμα που την περασμένη εβδομάδα εκδιώχθηκαν από ένα κομμάτι γης που είχαν καταλάβει. Η απόφαση αποτελεί την πρώτη επίσημη άρνηση στην πολιτική του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για διάλυση των καταυλισμών των Ρόμα και την απέλασή τους στις χώρες καταγωγής τους.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει ότι δεν γίνεται αποδεκτός ο λόγος της εκδίωξης που δόθηκε από την περιφερειακή εισαγγελία, ότι η παράνομη κατοχή γης αποτελεί απειλή για τη δημόσια τάξη. Η παράνομη παρουσία των Ρόμα στη γη αυτή «δεν συνιστά από μόνη της μια σοβαρά μεγάλη απειλή για τα θεμελιώδη συμφέροντα της κοινωνίας και κατ’ επέκταση δεν συνιστά απειλή για τη δημόσια τάξη», αποφάσισε το δικαστήριο.