Εγκρίθηκε σήμερα, Πέμπτη, από σουηδικό δικαστήριο το ένταλμα σύλληψης του ιδρυτή της διαδικτυακής σελίδας WikiLeaks Julian Assange στα πλαίσια προανακριτικής έρευνας για βιασμό. Νωρίτερα σήμερα, η σουηδική Εισαγγελία είχε ζητήσει την έκδοση δικαστικής εντολής για να προσαχθεί ο Assange σε ανάκριση σχετικά με κατηγορίες βιασμού.

Ads

Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση της κεκλεισμένων των θυρών ακροαματικής διαδικασίας στο περιφερειακό δικαστήριο της Στοκχόλμης. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι θα επιτρέψει στις εισαγγελικές αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή κι άλλων χωρών για να επιτύχουν τη σύλληψη του Julian Assange.

Ο Assange θεωρείται ύποπτος για «βιασμό, σεξουαλική κακοποίηση και παράνομη συνεύρεση», δήλωσε η Μαριάν Νάι, διευθύντρια της εισαγγελίας. Η Νάι πρόσθεσε ότι το αίτημα για την έκδοση του εντάλματος διατυπώθηκε για να «ανακριθεί ο Assange. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε κατορθώσει να συναντηθούμε μαζί του και να τον ανακρίνουμε όπως θα έπρεπε».

Η ανακριτική διαδικασία προέκυψε μετά τις καταγγελίες δύο γυναικών τον Αύγουστο, όταν ο Assangeβρισκόταν στη Σουηδία για τη δημοσίευση των εγγράφων που διέρρευσαν από το Πεντάγωνο για τον πόλεμο του Αφγανιστάν.

Ads

Ο Julian Assange που κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται, διέψευσε τις κατηγορίες.