Τα σενάρια, που τη θέλουν να ζητεί ένα δεύτερο πακέτο στήριξης, επιχειρεί να διαψεύσει η Ιρλανδία τονίζοντας ότι διαθέτει επαρκή χρηματοδότηση έως τα τέλη του 2013, μετά και την έγκριση του προγράμματός της από την τρόικα. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει πάντως ότι ακόμη και εάν αποφασιζόταν νέα βοήθεια για τη χώρα, αυτή δεν θα απαιτούσε τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Ads

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκριναν στην καθιερωμένη έκθεση αξιολόγησης ότι η Ιρλανδία έχει επιτύχει μέχρι στιγμής τους συμφωνηθέντες στόχους, που αφορούν τη δημοσιονομική προσαρμογή, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος. Σημείωσαν επίσης ότι θεωρούν επίσης επαρκές το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, που έχει εξαγγείλει, ενώ εκτιμούν ότι η ιρλανδική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης εντός του έτους.

«Το ΑΕΠ σταθεροποιήθηκε το πρώτο τρίμηνο, ενώ αναμένεται μετριοπαθής ανάπτυξη τους επόμενους μήνες, χάρη στις ισχυρές εξαγωγές, αλλά και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» αναφέρεται στην έκθεση της τρόικας.

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκθεση, διαμηνύοντας ότι η Ιρλανδία δεν χρειάζεται να ανησυχεί για χρηματοδότηση για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη. «Έχουμε πλήρη χρηματοδότηση έως τα μέσα και πιθανότατα έως και τα τέλη του 2013» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «δοκιμάσει» τις αγορές από την επόμενη κιόλας χρονιά. «Αν και δεν θα έχουμε ανάγκη χρηματοδότησης ο Εθνικός Οργανισμός Διαχείρισης Χρέους (NTMA) θα επιχειρήσει να βγει στις αγορές το 2012» υποστήριξε.

Ads

Η μεγάλη πρόκληση για την Ιρλανδία θα έρθει σε δυόμισι χρόνια. «Το μεγάλο εμπόδιο για εμάς είναι η λήξη ενός μεγάλου ομολόγου τον Ιανουάριο του 2014» παραδέχθηκε ο κ. Νούναν, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθησή του ότι η χώρα θα το υπερκεράσει και αυτό. Οι διαψεύσεις περί νέου πακέτου στήριξης δεν έχουν, ωστόσο, δώσει τέλος στη σεναριολογία.