Τόνοι ραδιενεργού ύδατος διέρρευσαν από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία πυρηνικής ασφαλείας της Ιαπωνίας.

Ads

Περίπου 15 τόνοι ύδατος μολυσμένου με μικρές ποσότητες ραδιενέργειας διέρρευσαν από δεξαμενή του εργοστασίου στις ακτές του Ειρηνικού, 240 χιλιόμετρα βορείως του Τόκιο, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφαλείας.

Η διαχειρίστρια εταιρία του εργοστασίου, Tokyo Electric Power (Tepco), ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να ερευνά τα αίτια της διαρροής και ότι η βλάβη επισκευάστηκε αφού εντοπίστηκε σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα).

Τεράστιες ποσότητες μολυσμένου με διαφορετικά επίπεδα ραδιενέργειας ύδατος έχουν συγκεντρωθεί σε δεξαμενές του εργοστασίου αφού χρησιμοποιήθηκαν για την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων, των οποίων τα συστήματα ψύξης καταστράφηκαν από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Ads

Η Tepco επιχειρεί να χρησιμοποιήσει ένα σύστημα απολύμανσης, το οποίο καθαρίζει το ραδιενεργό νερό ώστε να μπορεί να ανακυκλωθεί για την ψύξη των αντιδραστήρων, αλλά αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα.