Ομάδα διανοουμένων και πολιτικών αξιωματούχων, οι οποίοι υπογράφουν ως υποστηρικτές της Επιτροπής για την «άμεση επιστροφή των δισεκατομμυρίων που εκλάπησαν» κάλεσε σήμερα τη Γαλλία να επιστρέψει στην Αϊτή 17 δις ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στα χρήματα τα οποία απαίτησε το Παρίσι σε αντάλλαγμα για την ανεξαρτησία της πρώην αποικίας του, το 1804.

Ads

Ανάμεσα στους υπογράφοντες της επιστολής την οποία δημοσιεύει η Liberation είναι ο Αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι, ο Γάλλος φιλόσοφος Ετιέν Μπαλιμπάρ και οι Γάλλοι ευρωβουλευτές Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ και Έβα Ζολί.

«Έχοντας υπόψη τις κραυγαλέες χρηματοπιστωτικές ανάγκες αυτής της χώρας που καταστράφηκε από τον τρομερό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, σας ζητούμε, κύριε Πρόεδρε, να αποδώσετε στην Αϊτή, την πρώτη μαύρη δημοκρατία της ιστορίας, το ιστορικό χρέος της ανεξαρτησίας της», αναφέρεται στο κείμενο με αποδέκτη τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι μετά την ανεξαρτησία της Αϊτής, ο βασιλιάς Κάρολος 10ος (1824-1830) επέβαλε στους Αϊτινούς να πληρώσουν στη Γαλλία 90 εκατομμύρια χρυσά φράγκα, απειλώντας τους με στρατιωτική εισβολή και με επαναφορά της δουλείας. «Η αποζημίωση αυτή έκανε να λυγίσουν γενιές Αϊτινών υπό το βάρος ενός παράνομου χρέους, ενός χρέους που το αϊτινό έθνος δεν κατάφερε να πληρώσει παρά το 1947», προστίθεται.

Ads