Στη διάλυση του Κοινοβουλίου και την αναστολή της ισχύος του Συντάγματος, προχώρησε ο αιγυπτιακός στρατός, δύο μόλις ημέρες μετά την αποχώρηση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία έπειτα από εβδομάδες δυναμικών κινητοποιήσεων.

Ads

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων τόνισε πως παραμένει στην εξουσία για 6 μήνες, μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Ο στρατός ανακοίνωσε ακόμη ότι θα προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στη συνέχεια, οι αλλαγές θα κριθούν από δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με πηγή του στρατού, η νέα στρατιωτική ηγεσία αναμένεται να εκδώσει προειδοποίηση εντός της ημέρας για οποιονδήποτε προκαλέσει «χάος και αναταραχή». Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο θα απαγορεύσει, επίσης, συγκεντρώσεις των εργατικών ή επαγγελματικών συνδικάτων, τις απεργίες και θα ζητήσει από όλους τους Αιγύπτιους να επιστρέψουν την εργασία τους.

Ο Αϊμάν Νουρ, πολιτικός αντίπαλος του έκπτωτου Αιγύπτιου προέδρου και συνυποψήφιός του στις προεδρικές εκλογές του 2005, δήλωσε σήμερα ότι τα βήματα της νέας στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας πρέπει να ικανοποιούν τους διαδηλωτές. «Είναι μια νίκη της επανάστασης», δήλωσε ο Νουρ μετά την ανακοίνωση από της στρατιωτικής ηγεσίας.

Ads

Η ανακοίνωση του στρατού ήρθε ελάχιστα έπειτα από εκείνη του Αιγύπτιου πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση που ορίστηκε μετά την αποχώρηση Μουμπάρακ, θα παραμείνει. Ο Αχμέντ Σαφίκ, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τους υπουργούς του, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα παραμείνει για τη μετάβαση της χώρας προς τη δημοκρατία.

Η ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητα της αιγυπτιακής κυβέρνησης δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε «σταθερή» την κατάσταση της αιγυπτιακής οικονομίας. «Η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτής είναι να αποκαταστήσει την ασφάλεια και να διευκολύνει την καθημερινή ζωή του λαού», τόνισε ο Σαφίκ σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο. Ο Σαφίκ δεσμεύτηκε επίσης να πατάξει τη διαφθορά. Παράλληλα, ο Σαφίκ σημείωσε ότι ο έκπτωτος Αιγύπτιος πρόεδρος βρίσκεται στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, Σαρμ ελ-Σέιχ.