Στις 24 Φεβρουαρίου θα συνεχιστεί η διαδικασία ενώπιον του βρετανικού δικαστηρίου που εξετάζει το αίτημα περί έκδοσης του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση δύο γυναικών, όπως ανακοίνωσε ο δικαστής Χάουαρντ Ριντλ, του δικαστηρίου του Μπέμαρς στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, σημειώνοντας ότι «χρειάζεται χρόνο για να εξετάσει αν ο Ασάνζ θα πρέπει να εκδοθεί στη Σουηδία».

Ads

Ο δικηγόρος του Ασάνζ Τζέφρι Ρόμπερτσον, κατά τη διάρκεια της δίκης, κατηγόρησε τον σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ ότι παρουσιάζοντας τον ιδρυτή του WikiLeaks ως «υπ’αριθμόν ένα δημόσιο κίνδυνο» μειώνει τις πιθανότητές του για μια δίκαιη δίκη. «Ο Ράινφελντ δημιούργησε μια τοξική ατμόσφαιρα για τον Ασάνζ και τους δικηγόρους του με τις εμπρηστικές, δηλώσεις του», προσέθεσε.

Παράλληλα, ο δικηγόρος του Ασάνζ ζήτησε την αναβολή της δικαστικής διαδικασίας ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει περισσότερα στοιχεία στο δικαστήριο για τη βλάβη που προκάλεσαν τα σχόλια του Ράινφελντ και άλλων σουηδών πολιτικών στις πιθανότητες του Ασάνζ να έχει μια δίκαιη δίκη στη Σουηδία.

«Έχουμε ένα ανεξάρτητο νομικό σύστημα το οποίο δεν κυβερνάται από τις πολιτικές αποφάσεις», δήλωσε ο Φρέντρικ Ράινφελντ μιλώντας στο σοουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο TV4 αντιδρώντας στις επικρίσεις που διατυπώνονται για το νομικό σύστημα της χώρας του. «Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι προσπαθούν να στρέψουν την προσοχή από το γεγονός ότι υπάρχουν κατηγορίες που είναι πολύ σοβαρές», προσέθεσε.

Ads