Διαδηλώσεις Παλαιστινίων πραγματοποιούνται στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και σε πολλές χώρες του αραβικού κόσμου, και όχι μόνο, για την 65η επέτειο της Νάκμπα (Καταστροφή), την ημέρα που εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και εξορίστηκαν μετά την ίδρυση του Ισραηλινού κράτους το 1948.

 
Στο πλαίσιο της επετείου πραγματοποιήθηκαν και θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις, από πορείες και συμβολικές δράσεις μέχρι συναυλίες και ομιλίες. Το μεσημέρι σειρήνες ήχησαν για 65 δευτερόλεπτα, ενώ το βράδυ της Τρίτης μεταδόθηκε και διάγγελμα του επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούν Αμπάς.
 
Στο διάγγελμά του, όπως αναφέρει το Al Jazeera, τόνισε πως το αίτημα των Παλαιστινίων για ένα ανεξάρτητο κράτος έχει πλέον αναγνωριστεί από όλο τον κόσμο και κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ να προχωρήσει σε κάποιες θετικές κινήσεις, ώστε να δείξει τις προθέσεις της για επίλυση του ζητήματος.
 
Ειδικότερα ζήτησε την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων, «κυρίως όσων φυλακίστηκαν πριν από το 1993, αλλά και τους αρρώστους, τις γυναίκες, τα παιδιά και τα πολιτικά στελέχη».
 

Στη Ραμάλα χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν ξεκινώντας από τον τάφο του ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ. Οι διαδηλωτές φορούσαν μαύρα σε ένδειξη πένθους και κρατούσαν σημαίες, μεγάλα κλειδιά συμβολίζοντας τα σπίτια που έχασαν και πλακάτα με τις περιοχές που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν.
 
Περίπου χίλια άτομα στη Γάζα κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τα γραφεία του ΟΗΕ. «Πρέπει να επιστρέψουμε. Ποτέ δεν πρέπει να παραδοθούμε ή να συμβιβαστούμε για τη γη μας» φώναζαν οι διαδηλωτές.
 

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων Παλαιστινίων προσφύγων και των απογόνων τους έχει φτάσει σήμερα τα 5 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, και η επιστροφή τους στα εδάφη τους αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ.
 
Σημειώνεται πως διαδήλωση για την επέτειο της Νάκμπα πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα. Η Παλαιστινιακή Κοινότητα της Ελλάδας κάλεσε  σε συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ την Τετάρτη στις 18.00. (Φωτογραφίες από το Fosphotos του Αλέξανδρου Κατσή). 

Ads