Επεισόδια ξέσπασαν στην Τεχεράνη μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων της τάξης, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν το πλήθος που συμμετείχε σε απαγορευμένη συγκέντρωση, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 17 είναι οι τραυματίες από συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην Υεμένη μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και υποστηρικτών του προέδρου της Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και πάνω από 20 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στις συμπλοκές που σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της τάξης σε σιιτικά χωριά γύρω από την πρωτεύουσα Μανάμα του Μπαχρέιν. Αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις προετοιμάζονται και στη Λιβύη για την Πέμπτη.

Ads

Συγκρούσεις διαδηλωτών – δυνάμεων ασφαλείας στο Ιράν

Χιλιάδες άτομα πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στο κέντρο της Τεχεράνης ενώ σποραδικές συγκρούσεις σημειώνονταν ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς. Σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκαν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί προκειμένου να μη συμμετάσχουν στη διαδήλωση.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το BBC, η κατάσταση στην ιρανική πρωτεύουσα υπήρξε «χαοτική», με χιλιάδες διαδηλωτές να έχουν κατέβει στους δρόμους και να φωνάζουν συνθήματα όπως «θάνατος στον δικτάτορα». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις. Αυτόπτεις μάρτυρες την ίδια ώρα, δηλώνουν ότι «χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία, χωρίς να φωνάζουν συνθήματα ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν με χημικά να διαλύσουν το πλήθος».

Ads

Η πορεία αποτελεί μία δοκιμασία για τη δύναμη της αντιπολίτευσης των μεταρρυθμιστών, η οποία δεν έχει κατέβει στους δρόμους από το Δεκέμβριο του 2009. «Το Πράσινο Κύμα» το κίνημα κατά του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, του οποίου ηγούνται ο πρώην πρωθυπουργός Μιρχοσεΐν Μουσαβί και ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μεχντί Καρουμπί, ζήτησε άδεια να διαδηλώσει σε ένδειξη υποστήριξης προς τη λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

Η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα αυτό, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε υποστήριξη προς την Αίγυπτο και την Τυνησία θα μπορούσε να έχει εκφραστεί με τη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που οργάνωσε το κράτος για την 32η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης, την Παρασκευή. Η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επωφελείται από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο για να συνεχίσει τις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος, στην Τεχεράνη. Σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκαν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί προκειμένου να μη συμμετάσχουν στη διαδήλωση.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Μιρχοσεΐν Μουσαβί, η κίνηση αυτή αποτελεί μια απόπειρα να τον εμποδίσουν να συμμετάσχει στην κινητοποίηση της Δευτέρας. Ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 18 διαφωνούντες έχουν συλληφθεί.

Ο Καρουμπί δήλωσε ότι είναι υπό περιορισμό κατ΄οίκον από την Πέμπτη για να μη συμμετάσχει στις διαδηλώσεις, ενώ για τον ίδιο λόγο, η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση στην κατοικία του Μουσαβί, κόβοντας μάλιστα από την Κυριακή όλες τις γραμμές των σταθερών και κινητών τηλεφώνων του ιδίου και της συζύγου του.

Συγκρούσεις με τραυματίες στην Υεμένη

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Υεμένη σε συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και υποστηρικτών του προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ. Την ίδια ώρα, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν «μη απαραίτητη» χρήση βίας από την αστυνομία κατά των διαδηλωτών και φωτορεπόρτερ του BBC δηλώνει ότι ξυλοκοπήθηκε άγρια από την αστυνομία.

Στην πόλη Τάιζ, νότια της Σαναά, υπήρξαν τουλάχιστον 12 τραυματίες μετά την απόφαση της αστυνομίας να ανοίξει πυρ στον αέρα την ώρα που εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκρούονταν με υποστηρικτές του Σάλεχ. Άλλοι πέντε διαδηλωτές τραυματίστηκαν από οπλισμένους διαδηλωτές του προέδρου, σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης. Εν τω μεταξύ, η αστυνομία κλείδωσε χιλιάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από το σημείο των συμπλοκών μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου της Σαναά.

Οι διαδηλώσεις γίνονται την ώρα που ο πρόεδρος Σάλεχ και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Υεμένη προετοιμάζονται για συνομιλίες, οι οποίες, όπως ευελπιστεί η κυβέρνηση, θα αποτρέψουν μια εξέγερση όπως αυτή της Αιγύπτου. Οι συνομιλίες αναμένεται να αρχίσουν εντός ορισμένων ημερών, δήλωσε αξιωματούχος της αντιπολίτευσης.

«Ημέρα Οργής» και στο Μπαχρέιν

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και πάνω από 20 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στις συμπλοκές που σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της τάξης σε σιιτικά χωριά γύρω από την πρωτεύουσα Μανάμα του Μπαχρέιν.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ για να διαλύσει το πλήθος που είχε κατέβει στους δρόμους των σιιτικών χωριών για τη σημερινή «Ημέρα Οργής», η οποία είναι εμπνευσμένη από τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο.

Ελικόπτερα εξακολουθούν να πετούν πάνω από την πρωτεύουσα, όπου αναμενόταν σήμερα να συγκεντρωθούν ξανά οι διαδηλωτές.

Διαδηλώσεις και στη Λιβύη την Πέμπτη

Να διαδηλώσει την ερχόμενη Πέμπτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαφθορά και το νεποτισμό καλούν μέσω Facebook Λίβυοι αντιφρονούντες το λαό της Λιβύης. Υπό το σύνθημα «Ανταρσία της 17ης Φεβρουαρίου 2011: για μια ημέρα οργής στη Λιβύη», μια ομάδα καλεί τους Λίβυους να σε εξέγεργη κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. Η σελίδα της συγκεκριμένης ομάδας έχει ήδη 4.400 μέλη.

Μια άλλη ομάδα, από 2.600 μέλη, καλεί το λιβυκό λαό να κατέβει στους δρόμους για «μια ημέρα οργής κατά της διαφθοράς και του νεποτισμού» στη μνήμη των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν στη Βεγγάζη στις 17 Φεβρουαρίου 2006.

Τουλάχιστον 200 άτομα και λιβυκές αντιπολιτευόμενες οργανώσεις που εδρεύουν στο εξωτερικό υπέγραψαν μια έκκληση με την οποία ζητούν «το δικαίωμα του λιβυκού λαού να εκφράζει τη γνώση του με ειρηνικές διαδηλώσεις, χωρίς καμιάς μορφής παρενόχληση, πρόκληση ή απειλή από το σύστημα». Καλούν επίσης το συνταγματάρχη Καντάφι και την οικογένειά του να εγκαταλείψουν την εξουσία. Μέχρι στιγμής το καθεστώς της Λιβύης, βλέποντας τις λαϊκές εξεγέρσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο, επιχείρησε να λάβει μέτρα, ώστε να καθησυχάσει το λαό. Μεταξύ άλλων, επανέφερε τις επιδοτήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης και διευκόλυνε τη χορήγηση άτοκων δανείων χωρίς εγγυήσεις.