Να διαδηλώσουν την Παρασκευή μετά την προσευχή απαιτώντας ελευθερία, προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης καλούν ιστοσελίδες, όπως το Facebook, τους πολίτες της Συρίας. Την αρχή έκαναν Τυνησία και Αίγυπτος και τώρα διαδηλώσεις οργανώνονται μέσω Facebook και Twitter στις Υεμένη στις 3 Φλεβάρη, Αλγερία στις 12, Μπαχρέιν στις 14 και η Λιβύη στις 30 του μήνα.

Ads

Οι διοργανωτές λένε ότι θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις την Παρασκευή και το Σάββατο μπροστά στο Κοινοβούλιο στην Δαμασκό , αλλά και σε πρεσβείες της Συρίας ανά τον κόσμο. Διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης και στις πόλεις Χόμς, Αλέππο, και Καμισλι. Αυτά αναφέρουν και οι σχετικές σελίδες – groups στο Facebook, από τις οποίες η δημοφιλέστερη, «Συριακή Επανάσταση» έχει ήδη συγκεντρώσει 13.000 συμμετοχές.

Βέβαια, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Al Jazeera, πολλοί από τους συμμετέχοντες στις σελίδες αυτές δεν είναι κάτοικοι της Συρίας, αλλά ομογενείς που ζουν σε χώρες του εξωτερικού και καλούν τους συμπατριώτες τους να δράσουν, χωρίς οι ίδιοι να συμμετέχουν. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν είναι πιθανό οι διαδηλώσεις που προγραμματίζονται να λάβουν το μαζικό χαρακτήρα κινήματος, όπως στην Αίγυπτο ή την Τυνησία, καθώς η δυσαρέσκεια του λαού για τον πρόεδρο της χώρας δεν είναι τόσο έντονη όσο στις άλλες χώρες.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, πάντως, ο πρόεδρος al-Assad δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις ανά τη Μέση Ανατολή σηματοδοτούν μια νέα περίοδο στην περιοχή, όπου οι ηγέτες θα πρέπει πλέον να προσπαθούν περισσότερο να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των πολιτών τους για περισσότερες πολιτικές ελευθερίες και οικονομική ανάπτυξη. Σημειώνεται, πάντως, ότι ο επίσημος δείκτης ανεργίας στη Συρία είναι το 10%, αλλά σύμφωνα με αναλυτές περίπου ένας στους 4 κατοίκους δεν έχει δουλειά.

Ads

Σύμφωνα με την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ισχύει στη χώρα από το 1963, οι διαδηλώσεις απαγορεύονται, εκτός κι αν λάβουν την επίσημη έγκριση της κυβέρνησης. Σε αντίθετη περίπτωση ο στρατός επεμβαίνει διαλύοντας τη συγκέντρωση.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, την ίδια ώρα με τις διαδηλώσεις αυτές προγραμματίζεται στη Δαμασκό και φιλοκυβερνητική διαδήλωση. Επιπλέον, όπως συμβαίνει συνήθως, το πρώτο βήμα της συριακής κυβέρνησης αμέσως μόλις ξέσπασαν οι ταραχές σε Αίγυπτο και Τυνησία ήταν να περιορίσει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των πολιτών της στο διαδίκτυο.

Το Facebook είναι επισήμως απαγορευμένο στη χώρα από το Νοέμβριο του 2007, αν και οι πολίτες της Συρίας συνήθως καταφέρνουν να συνδεθούν μέσω proxy server από το γειτονικό Λίβανο. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι πέρσι τον Αύγουστο οι εγγεγραμμένοι στο Facebook χρήστες από την Συρία έφτασαν τους 30.000.