Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα το απόγευμα σε μεγάλες πόλεις της Γαλλίας γιορτάζοντας την πτώση του Τυνήσιου προέδρου Μπεν Άλι. Την ίδια στιγμή, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι οι συγγενείς του Μπεν Αλί που βρίσκονται σε γαλλικό έδαφος «θα φύγουν», ενώ ο εξόριστος Ρασίντ Γανούσι, επικεφαλής του τυνησιακού ισλαμιστικού κινήματος Ενάχντα, ανακοίνωσε ότι «ετοιμάζει» την επιστροφή του στην χώρα, με στόχο να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Ads

Σχετικά με τις διαδηλώσεις, στο Παρίσι 8.000 διαδηλωτές, κυρίως Τυνήσιοι, Γάλλο-τυνήσιοι καθώς και εκπρόσωποι της γαλλικής αριστεράς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοκρατίας. «Έγινε η επανάσταση, τίποτα δε θα είναι πια ίδιο, δε θα αφήσουμε να κλέψουν τη νίκη του λαού» δήλωσε ένας 17χρονος μαθητής.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν και στη Μασσαλία στο κέντρο της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μπεν Άλι δολοφόνε» και «Τιμή στους μάρτυρές μας». Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Λυών, αλλά και στη Λιλ και στη Τουλούζ.

Μάλιστα στις διαδηλώσεις στη Λιλ, αρκετοί κρατούσαν και σημαίες της της Αλγερίας και του Μαρόκου, ενώ αρκετοί ζητούσαν την πτώση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Ads

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Λοζάνη και στη Γενεύη στη δυτική Ελβετία. «Ζήτω η επανάσταση στην Τυνησία» και «Όλη η εξουσία στον λαό» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές. «Το όνειρό μας έγινε πραγματικότητα. Είναι δυνατό να κυνηγήσουμε τους εγκληματίες» δήλωσε ο Ανίς Μανσουρί, μέλος της Ένωσης Τυνήσιων στην Ελβετία.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Φρανσουά Μπαρουάν, δήλωσε ότι οι συγγενείς του πρώην προέδρου της Τυνησίας Μπεν Άλι που βρίσκονται σε γαλλικό έδαφος «θα φύγουν», σημειώνοντας ότι και οι ίδιοι δεν έχουν εκδηλώσει επιθυμία για να μείνουν στη χώρα.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συγγενείς του Τυνήσιου πρώην προέδρου, ανάμεσά τους η 24χρονη κόρη του Νεσρίν και η δεύτερη σύζυγός του Λέιλα Τραμπέλσι, έφυγαν σήμερα το απόγευμα από το ξενοδοχείο στην Eurodisney, όπου είχαν φτάσει την Πέμπτη. «Όλοι έχουν φύγει, κανένας δε γνωρίζει που κατευθύνονται» τόνισε ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου.

Εν τω μεταξύ, ο εξόριστος στο Λονδίνο Ρασίντ Γανούσι, επικεφαλής του τυνησιακού ισλαμιστικού κινήματος Ενάχντα, μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει την επιστροφή του στην Τυνησία «σύντομα». «Η τυνησιακή ιντιφάντα πέτυχε την πτώση της δικτατορίας» πρόσθεσε και απάντησε καταφατικά σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα να σχηματίσει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

«Υπάρχει μία διάσπαση του πολιτικού συστήματος. Μπορεί να πάρει καιρό να συμφωνήσουμε σε μία κοινή βάση» σημείωσε ο Ρασίντ Γανούσι.

Τέλος, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο επικεφαλής της προεδρικής φρουράς της Τυνησίας Άλι Ελ Σεριάτι συνελήφθη, χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες πληροφορίες