Χιλιάδες δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι και αστυνομικοί διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις διαμαρτυρόμενοι για την έντονη κριτική που άσκησε εναντίον τους ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Ads

«Η δικαιοσύνη βρίσκεται σε κίνδυνο, ας ενωθούμε», έγραφε ένα πανό στην δυτική πόλη Νάντη, όπου περίπου 2.000 άτομα διαδήλωσαν, ανάμεσά τους δικαστικοί και δικηγόροι φορώντας μαύρες και κόκκινες στολές καθώς και σύμβουλοι για την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων πραγματοποίησαν πορεία. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Παρίσι, στην Τουλούζ και στο Μπορντό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος είχε ασκήσει έντονη κριτική στο δικαστικό σώμα σχετικά με την δολοφονία της 18χρονης σερβιτόρας Λετίσια Περέ, καθώς, ύποπτος για τη δολοφονία της είναι ο 31χρονος Τόνι Μέιλον, ο οποίος είχε καταδικαστεί για βιασμό και αποφυλακίστηκε χωρίς να τεθεί υπό την επιτήρηση συμβούλου. Ο Νικολά Σαρκοζί κατηγόρησε τους δικαστές ότι διέπραξαν «λάθος».

Κατά την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας τα 170 από τα 195 δικαστήρια της χώρας είχαν αποφασίσει να εκδικάζουν μόνο επείγουσες υποθέσεις.

Ads