Διαδήλωση κατά του ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα πραγματοποιήσουν, στις 13 Φεβρουαρίου, γυναικείες οργανώσεις, κόμματα της αντιπολίτευσης και η ιταλική εφημερίδα L’ Unita. Οι διοργανωτές καλούν τον ιταλό πρωθυπουργό σε άμεση παραίτηση με αφορμή το ροζ σκάνδαλο, γνωστό και ως «υπόθεση Ρούμπι» ή «Ρούμπι Γκέιτ». Παράλληλα, οι διοργανωτές προσβλέπουν στην υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των γυναικών.

Ads

Ο γραμματέας του «Δημοκρατικού Κόμματος», Πιερλουίτζι Μπερσάνι, έκανε γνωστό ότι «από την στιγμή που γίνεται δεκτή και η συμμετοχή των ανδρών, θα κατέβει από το γραφείο του και θα πάρει μέρος στην διαδήλωση», ενώ ζήτησε από τα μέλη του κόμματός του «να στηρίξουν στην όλη κινητοποίηση χωρίς σημαίες και πολιτικά σύμβολα».

Εν τω μεταξύ, η σκέψη της κεντροδεξιάς για διαδήλωση υποστήριξης του Μπερλουσκόνι, στην πλατεία Ντουόμο του Μιλάνου, έχει «παγώσει», καθώς ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τζάννι Λέττα, φαίνεται πως κατάφερε να πείσει ότι σε μια τέτοια φάση, καλό θα είναι να πέσουν οι τόνοι και να επιδειχθεί σωφροσύνη, όπως συμβούλευσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Ωστόσο η υπουργός τουρισμού Μαρία Βιττόρια Μπραμπίλλα, και η υφυπουργός, αρμόδια για το κυβερνητικό πρόγραμμα, Ντανιέλα Σαντανκέ, πιέζουν για την διοργάνωση μαζικής κινητοποίησης.

Ads

Χθες το βράδυ, ο κεντροδεξιός Λαός της Ελευθερίας, αναγκάσθηκε να διαψεύσει, με επίσημες δηλώσεις του εκπροσώπου Πάολο Μποναγιούτι, προηγούμενο ανακοινωθέν του κόμματος που έκανε λόγο για επικείμενες κινητοποιήσεις στην ιταλική συμπρωτεύουσα.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ετοιμάζεται να παρουσιάσει σχέδιο φορολογικών ελαφρύνσεων για τον ιταλικό Νότο, μέτρα που να διευκολύνουν την δημιουργία νέων επιχειρήσεων και ειδικό νόμο που θα επιτρέπει την επέκταση των ιδιωτικών κατοικιών, με στόχο να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα.

Την ίδια στιγμή, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι αποκαλύψεις και το «σκάνδαλο Ρούμπι» έχουν ευνοήσει την αντιπολίτευση. Το 39,5% των Ιταλών στηρίζει μία ευρεία κεντροαριστερή συμμαχία, η κυβερνητική συνεργασία του Λαού της Ελευθερίας και της Λέγκας στηρίζονται από το 38,6%, ενώ, ο τρίτος, κεντρώος, Πόλος του Έθνους των Τζανφράνκο Φίνι και Πιερφερνινάντο Καζίνι συγκεντρώνει το 18,5% της πρόθεσης ψήφου.