Σε συμφωνία με τους δημάρχους των εμπλεκομένων κοινοτήτων στη Νάπολη ανακοίνωσε πως κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έπειτα από τις πολυήμερες κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων κατά της δημιουργίας μιας δεύτερης χωματερής στην περιοχή, η οποία προοριζόταν να είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Ads

«Έπειτα από μία εις βάθος συζήτηση, βρήκαμε μία λύση», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι στους δημοσιογράφους, έπειτα από μία συνάντηση στη Νάπολη με τους δημάρχους 18 κοινοτήτων, τις οποίες αφορά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η κρίση.

«Η δεύτερη χωματερή στο Τερτσίνιο, η οποία προβλέπεται από το νόμο, δεν θα ανοίξει και θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες νομοθετικές τροποποιήσεις», ανακοίνωσε. «Έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα κάνουμε ένα νόμο που θα τροποποιεί το έγγραφο το οποίο προέβλεπε το άνοιγμα της δεύτερης χωματερής», διευκρίνισε ο Μπερλουσκόνι.

Αργότερα, ο πρωθυπουργός εξήγησε πως η κρίση των σκουπιδιών θα πρέπει να επιλυθεί, μεταξύ άλλων, με το άνοιγμα εγκαταστάσεων κομποστοποίησης, τις οποίες οι ενδιαφερόμενες κοινότητες «δεσμεύονται να καταστήσουν διαθέσιμες αμέσως».

Ads

Προέβλεψε, επίσης, μία νέα εξέταση σε επίπεδο ολόκληρης της περιοχής της Καμπανίας, της οποίας η έδρα είναι η Νάπολη, της κατάστασης «με τη συμμετοχή ενώσεων των πολιτών» προκειμένου να εμπλακούν στη νέα επιλογή. «Οι δήμαρχοι συμφώνησαν για τον άμεσο τερματισμό των διαδηλώσεων», πρόσθεσε.

Περίπου 10 ημέρες πριν, συγκρούσεις ξέσπασαν στην πόλη, με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται στην απόθεση κι άλλων απορριμμάτων στη χωματερή της περιοχής τους και κυρίως στο άνοιγμα μιας δεύτερης που θα έχει πολύ μεγάλη χωρητικότητα. Οι κάτοικοι του Τερτσίνιο διαδηλώνουν εδώ και πολλές ημέρες σχεδόν καθημερινά για να εμποδίσουν την απόθεση απορριμμάτων στην τοπική χωματερή, η οποία έχει ήδη φτάσει στα όρια του κορεσμού, σύμφωνα με τους κατοίκους. Οι τελευταίοι αντιτίθενται επίσης σφόδρα στο άνοιγμα μιας δεύτερης χωματερής στην περιοχή, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, καθώς θα μπορεί να χωρέσει τρία εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απείλησε την Ιταλία με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για τις εξελίξεις. Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιάνεζ Ποτότσνικ είχε δηλώσει, επίσης, πως η ομάδα του εξετάζει κατά πόσον τα σχέδια που κατατέθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου από την περιφερειακή κυβέρνηση της Καμπανίας, έδρα της οποίας είναι η Νάπολη, επαρκούν ώστε να διορθωθεί η κατάσταση. Σε περίπτωση που το πόρισμα της ομάδας είναι καταδικαστικό τότε η Ιταλία θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμα, που μπορεί είναι ιδιαίτερα «τσουχτερά», για την αποτυχία της να εφαρμόσει μία απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ από το Μάρτιο του 2010, το οποίο διέταξε την Καμπανία να υιοθετήσει αποτελεσματικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων.