Ads

Μπορεί η κυβέρνηση του Χόσνι Μουμπάρακ να προσφέρει παραχωρήσει στις αντιπολιτευτικές ομάδες, ο δισταγμός όμως εξακολουθεί να χαρακτηρίζει το κλίμα των συνομιλιών στην Αίγυπτο. Οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους και τις πλατείες, για 14η συνεχή μέρα, επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημά τους για παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Η κυβέρνηση προχώρησησε σε σειρά παραχωρήσεων κατά την έναρξη των συνομιλιών με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, μεταξύ των οποίων και η Μουσουλμανική Αδελφότητα, σε μια απόπειρα να εκτονώσει τις λαϊκές διαμαρτυρίες και να σταματήσουν οι μαζικές διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος που συμπληρώνουν δύο εβδομάδες.

Οι εκπρόσωποι όμως των αντιπολιτευτικών κινημάτων δηλώνουν πως ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου και επι μακρόν επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, Ομάρ Σουλεϊμάν, δεν φτάνει αρκετά μακριά με τις προτάσεις του, αναφορικά με τις προτάσεις του για πολιτικές ελευθερίες και την υπόσχεση για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Ads

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, ο Σουλεϊμάν συμφώνησε σε αριθμό μέτρων που περιλαμβάνουν τη σύσταση επιτροπής από πολιτικές και δικαστικές προσωπικότητες για την επίβλεψη των αλλαγών στο Σύνταγμα για εξάλειψη των περιορισμών που θέτει στη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές. Η κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι θα προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση «κρατουμένων πεποιθήσεων όλων των ειδών» και ότι θα θέσει τέρμα στους περιορισμούς του Τύπου. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση έδωσε μόνο εν μέρει υποσχέσεις για άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που ισχύει εδώ και τρεις δεκαετίες στη χώρα, παραχωρώντας στην κυβέρνηση σημαντικές εξουσίες και χρησιμοποιείται για διώξεις αντιφρονούντων.

Οι συνομιλίες προκάλεσαν το σκεπτικισμό και του Μοχάμεντ Ελ Μπάραντει, του πρώην επικεφαλής της επιτροπής του ΟΗΕ για τα Πυρηνικά και βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης Αιγύπτιου αντιφρονούντα. «Η διαδικασία είναι αδιαφανής, κανείς δεν γνωρίζει ποιος μιλάει με ποιον σε αυτή τη φάση» δήλωσε ο κ. Ελ Μπάραντεϊ.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου υπό τον Χόσνι Μουμπάρακ, προχώρησε επιπλέον στην αύξηση ύψους 15% στους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να αμβλύνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό Οικονομικών, οι προαναγγελθείσες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις των περίπου 6 εκατ. δημοσίων υπαλλήλων της χώρας αντιστοιχούν συνολικά σε 960 εκατ. δολάρια και θα τεθούν σε εφαρμογή τον Απρίλιο. Το καθεστώς Μουμπάρακ είχε ανακοινώσει αντίστοιχες αυξήσεις ύψους 30% κατά τις εξεγέρσεις του 2008 κάτι που είχε προσωρινά καταστείλει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Παραμένουν οι διαδηλωτές στο Κάιρο

Στο Κάιρο, οι διαδηλωτές παρέμειναν και χθες στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ (Απελευθέρωσης) δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους εώς ότου εγκαταλείψει την εξουσία της Αιγύπτου ο Χόσνι Μουμπάρακ. Το κλίμα ήταν γιορτινό το μεγαλύτερο μέρος της μέρας ενώ ένα ζευγάρι μάλιστα παντρεύτηκε επί τόπου. Το βράδυ ωστόσο ακούστηκαν πυροβολισμοί από το στρατό, χωρίς να γίνει γνωστό κατά ποιον στρεφόταν. Σήμερα, επικρατεί ηρεμία στην πλατεία Ταχρίρ, ενώ οι διαδηλωτές άρχισαν να φτιάχνουν μηνύματα κατά του Μουμπάρακ, χρησιμοποιώντας τα απορρίμματα που έχουν συσσωρευθεί στην πλατεία.

Οι διαδηλωτές προχώρησαν επίσης στη δημιουργία χώρων καπνιστών και μη καπνιστών, καθιστώντας σαφές ότι δεν προτίθενται να αποσυρθούν σύντομα από τους χώρους που έχουν καταλάβει, εάν δεν ικανοποιηθεί το βασικό τους αίτημα για παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Εν τω μεταξύ, σήμερα, εκατοντάδες Αιγύπτιοι πραγματοποίησαν τη Δευτέρα πορεία στο κέντρο του Καΐρου προς τιμήν του δημοσιογράφου Άχμεντ Μαχμούντ, ο οποίος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια των ταραχών. Τουλάχιστον 200 άνθρωποι έκαναν πορεία από την Ένωση Δημοσιογράφων ως τη γειτονική πλατεία Ταχρίρ, όπου οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συμμετείχαν, μαζί με την ομάδα αυτή, σε μια προσευχή για τον δημοσιογράφο. Ο 39χρονος Μαχμούντ πυροβολήθηκε στο κεφάλι από ελεύθερο σκοπευτή των δυνάμεων ασφαλείας στις 29 Ιανουαρίου, ενώ κινηματογραφούσε τις συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και την αστυνομία κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών στο Κάιρο. Υπέκυψε έξι ημέρες αργότερα.

Στο μεταξύ, διπλωματικά τηλεγραφήματα που διέρρευσαν μέσω του Wikileaks δείχνουν πως ο νέος αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, Ομάρ Σουλεϊμάν, στις επαφές του με τους αμερικανούς αξιωματούχους επιχειρούσε συστηματικά να δαιμονοποιήσει το αντιπολιτευτικό κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου κατηγορούσε επανειλημμένα την Αδελφότητα για διασπορά ένοπλων εξτρεμιστών και προειδοποιούσε το 2008 ότι εάν το Ιράν υποστήριζε το απαγορευμένο από το καθεστώς Μουμπάρακ ισλαμικό κίνημα, τότε «η Τεχεράνη θα γίνει εχθρός μας».

Παράλληλα, σύμφωνα με την Wall Street Journal πρόκειται να απελευθερωθεί άμεσα ο επικεφαλής της Google για τη Μέση Ανατολή, μετά τη σύλληψή του πριν από μία εβδομάδα από τις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας. Αργά χθες το βράδυ απελευθερώθηκε και ο ανταποκριτής του παναραβικού δικτύο Al Jazeera, που είχε συλληφθεί νωρίτερα μέσα στη μέρα. Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή άγνωστοι μπήκαν στα γραφεία του Al Jazeera και προκάλεσαν υλικές ζημιές στον εξοπλισμό του.

Παρακολουθείστε ζωντάνα τις εξελίξεις στην Αίγυπτο εδώ

Η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εφημερίδα της χώρας, Al-Masry al-Youm, δημοσιεύει πληροφορίες για κρατικές έρευνες εις βάρος πρώην υπουργών, επιχειρηματιών και αξιωματούχων στους οποίους είχε απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα και των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν «παγώσει». Σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Ο πλούτος του Ahmed Ezz, πρώην γραμματέα του Οργανισμού του κυβερνώντος κόμματος NDP, εκτιμάται στα 18 δισεκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες. Ο πρώην υπουργός Στέγασης της χώρας, Ahmed al-Maghraby, εκτιμάται ότι έχει περιουσία που ξεπερνά τα 11 δισεκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες. Η περιουσία του πρώην υπουργού Τουρισμού Zuhair Garran εκτιμάται στα 13 δισ. αιγυπτιακές λίρες και αυτή του πρώην υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας, Rashid Mohamed Rashid σε 12 δισ. λίρες. Ο πρώην υπουργός Υγείας Habib al-Adly εκτιμάται ότι διαθέτει περιουσία 8 δισεκατομμυρίων λιρών».

Στο μεταξύ, πληθαίνουν τα ντοκουμέντα στο διαδίκτυο για δολοφονίες πολιτών από τις δυνάμεις καταστολής. Στο παρακάτω βίντεο από την περασμένη Τετάρτη, δείχνει διαδηλωτές να δολοφονούνται από πυρά αστυνομικών, κατά τα φαινόμενα.