Ένας δεύτερος παλαιστινιακός πύραυλος εκτοξεύτηκε την Πέμπτη από τη Λωρίδα της Γάζας και έπεσε στο νότιο τμήμα του Ισραήλ χωρίς να προκληθούν θύματα ή ζημιές, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Ads

Ο πύραυλος εξερράγη σε μια ακατοίκητη περιοχή της περιοχής Εσκόλ, νότια του Τελ Αβίβ. Αργά το πρωί της Πέμπτης, ένας πρώτος πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα σκότωσε έναν Ταϊλανδό εργάτη σε ένα κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ.

«Επαρκή και ισχυρή» απάντηση τονίζει ότι θα δώσει το Ισραήλ στην επίθεση με ρουκέτα που προκάλεσε το θάνατο του Ταϊλανδού εργάτη.

Πρόκειται για μια «σοβαρή κλιμάκωση», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Σιλβάν Σαλόμ. Επιρρίπτει εξάλλου την ευθύνη για τη σημερινή επίθεση στην Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και στη Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Ads

Ο ισραηλινός στρατός απαντά συστηματικά στις εκτοξεύσεις παλαιστινιακών πυραύλων από τη Γάζα, συνήθως με αεροπορικές επιδρομές μέσα σε λίγες ώρες.

Την ευθύνη για τη σημερινή επίθεση, η οποία έγινε την ώρα που η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον πραγματοποιούσε σύντομη επίσκεψη στη Λωρίδα της Γάζας, ανέλαβε μια ομάδα σαλαφιστών στη Γάζα, η Ανσαρ αλ Σούνα (Οπαδοί της παράδοσης του προφήτη), που πρόσκειται στην Αλ-Κάιντα.

Την καταδίκη του για την επίθεση αυτή εξέφρασε παράλληλα σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Πρόκειται για την τρίτη ρουκέτα που εκτοξεύεται κατά του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας από χθες, Τετάρτη, το βράδυ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Στο μεταξύ, επικριτικός όσον αφορά τα εποικιστικά σχέδια του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ εμφανίστηκε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, δηλώνοντας συγκεκριμένα πως ο εβραϊκός εποικισμός δεν βοηθά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Αναφερόμενος δε στην κρίση που φαίνεται να έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισραήλ, με αφορμή το ζήτημα της ανέγερσης 1600 νέων ισραηλινών οικημάτων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο πρόεδρος Ομπάμα ξεκαθάρισε πως το θέμα αυτό δεν πρόκειται να οδηγήσει σε κρίση τις σχέσεις με το Ισραήλ – που είναι ένας από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ- και είπε χαρακτηριστικά πως «κάποιες φορές και οι φίλοι διαφωνούν». «Το Ισραήλ είναι ένας από τους πιο στενούς συμμάχους και εμείς και ο ισραηλινός λαός έχουμε έναν ειδικό δεσμό που δεν πρόκειται να χαθεί», τόνισε επίσης ο Ομπάμα.

Έκκληση της Χαμάς για νέα Ιντιφάντα κατά του Ισραήλ

Στο μεταξύ, χθες, μία μόλις ημέρα μετά τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν την Τρίτη μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ, η Χαμάς επανέλαβε την έκκλησή της για μια νέα Ιντιφάντα προκειμένου, όπως είπε, να αποτραπεί ο εξιουδαϊσμός της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ.

«Πιστεύουμε ότι η Ιντιφάντα ενάντια στον κατακτητή είναι θεμελιώδης υποχρέωσή μας για να βάλουμε τέλος στην περιφρόνησή του απέναντι στον παλαιστινιακό λαό και στους ιερούς τόπους του», αναφέρει η διοίκηση της Χαμάς σε ανακοίνωσή της. Στην ίδια ανακοίνωση, καλεί τους Παλαιστίνιους να «εκφράσουν με κάθε δυνατό τρόπο την οργή τους και να εμποδίσουν τον κατακτητή να συνεχίσει τις προσπάθειες εξιουδαϊσμού της Ιερουσαλήμ και αλλοίωσης του αραβο-ισλαμικού χαρακτήρα της».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς επανέλαβε από τη Ραμάλα την αξίωση για πλήρες πάγωμα του ισραηλινού εποικισμού των παλαιστινιακών εδαφών, ως όρο για την έναρξη συνομιλιών με το Ισραήλ.

«Δεν θέτουμε προαπαιτούμενα, αλλά ζητάμε την τήρηση των υποχρεώσεων (κάθε πλευράς) για να μετάσχουμε σε έμμεσες διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Αμπάς στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Δυτική Όχθη. «Συμφωνήσαμε στη διεξαγωγή έμμεσων διαπραγματεύσεων, τις οποίες αποκαλούν “εκ του σύνεγγυς συνομιλίες” και δεν θέτουμε προαπαιτούμενα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η Χαμάς ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και έχει ελάχιστη ορατή παρουσία στη Δυτική Όχθη, όπου εδρεύει η Παλαιστινιακή Αρχή με την οποία βρίσκεται σε ανοιχτή ρήξη από το 2007.

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβινγκορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι οι εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να παγώσουν οι εποικιστικές δραστηριότητες του Ισραήλ στην ανατολική Ιερουσαλήμ «δεν είναι λογικές». «Πιστεύω ότι το αίτημα αυτό (να παγώσουν οι εποικισμοί), αποτελεί μιαν αφορμή για τη διεθνή κοινότητα να τα βάλει με το Ισραήλ, να εφαρμόσει πιέσεις και να ζητήσει πράγματα που δεν είναι λογικά», εκτίμησε ο Λίμπερμαν.

Η πρώτη Ιντιφάντα ξέσπασε το 1987 με μια έκρηξη βίας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τελείωσε το 1993 με την υπογραφή των συμφωνιών του Οσλο. Η δεύτερη Ιντιφάντα πυροδοτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2000 με την επίσκεψη του τότε ηγέτη της ισραηλινής δεξιάς Αριέλ Σαρόν στην Πλατεία των Τζαμιών, τρίτο ιερό χώρο του Ισλάμ, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Κυρώσεις για σχέσεις με τη Χαμάς από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι επέβαλε κυρώσεις κατά της Ισλαμικής Εθνικής Τράπεζας και του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Άκσα στη Λωρίδα της Γάζας για τις σχέσεις που έχουν με τη Χαμάς, η οποία ελέγχει την παλαιστινιακή αυτή περιοχή.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι βάσει των κυρώσεων αυτών απαγορεύεται σε Αμερικανούς να έχουν συναλλαγές με την τράπεζα αυτή ή εμπορικές σχέσεις με το τηλεοπτικό δίκτυο. Οι κυρώσεις αυτές αφορούν επίσης το πάγωμα οποιονδήποτε περιουσιακών στοιχείων έχει η Ισλαμική Εθνική Τράπεζα και το δίκτυο Αλ Άκσα σε αμερικανικό έδαφος.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε προηγουμένως καταχωρήσει τη Χαμάς στη μαύρη λίστα, ως ένα κίνημα που έχει προσδιοριστεί «ειδικά ως παγκόσμια τρομοκρατική οργάνωση».

Οι κυρώσεις επιβάλλονται στην τράπεζα αυτή που άνοιξε η Χαμάς τον Απρίλιο του 2009 επειδή παρέχει οικονομικές υπηρεσίες σε μέλη και υπαλλήλους της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων μελών της στρατιωτικής της πτέρυγας, προσθέτει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, στην οποία διευκρινίζει ότι η τράπεζα αυτή δεν έχει νομική άδεια λειτουργίας από την Παλαιστινιακή Νομισματική Αρχή και λειτουργεί εκτός ενός νόμιμου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης: Άρση του αποκλεισμού της Δυτικής Όχθης αποφάσισε το Ισραήλ